Reactie Creatieve Coalitie op terugdraaien versoepelingen van 9 juli


Kabinet draait versoepelingen terug (en festivals de nek om)

Twee weken na de verruiming van maatregelen trapt het kabinet toch weer fors op de rem vanwege snel oplopende besmettingen die vooral onder jongeren, in de horeca en bij thuisfeestjes hard oplopen. Podia en festivals worden hard geraakt. Evenementen, podia en jeugdactiviteiten mogen alleen open voor publiek als iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit. Evenementen zonder vaste zitplaats zijn verboden. Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was 40 uur. Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (Testen voor toegang) kan op cultuurlocaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt. Evenementen duren maximaal 24 uur, meerdaagse evenementen niet toegestaan. Het nachtleven moet de deuren weer sluiten. Live optredens in de horeca zijn ook niet toegestaan., binnen en buiten, kan alleen open wanneer iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit. Wat precies de gevolgen zijn moet nader geïnventariseerd worden, voor veel festivals en iedereen die daar werkt zal, ondanks het garantiefonds een enorme klap volgen.

Lees hier de kabinetsinfo. snelle-toename-besmettingen-dwingt-tot-maatregelen-in-de-zomer en het bericht van de Taskforce. Draconische maatregelen nieuwe klap voor cultuursector

Vorige week nog kondigde het kabinet aan dat het wel klaar was met de noodsteun, omdat de ontwikkelingen voorspoedig gingen. Hierop heeft de Taskforce afgelopen week al gereageerd met een brief om de gevolgen voor de sector te schetsen, de boodschap: afbouwen noodsteun onverantwoord . De brief zit in de bijlage.

De Tweede Kamer is sinds vrijdag officieel met reces, maar verwacht wordt dat de Kamer volgende week hiervan terugkomt om met Rutte en De Jonge te debatteren. Deze ministers toonden in de persconferentie weinig zelfinzicht in hun eigen rol in het beleid. Festivalorganisator ID&T stapt naar de rechter om de maatregelen aan te vechten https://nos.nl/l/2388700

De Kamer nam de motie aan het belang popsector onderschrijven Dit naar aanleiding van het debat over de popnota “Naar vore”.  De motie verzoekt ook in overleg met de sector  een investeringsfonds in kaart te brengen en een richtsnoer voor honoraria.

In die kabinetsbrief over het afbouwen van de noodsteun kondigde het kabinet aan dat het garantiefonds van 20 mln. voor de boekwinkels er toch komt.

A.s. woensdag is er een debat in de Tweede Kamer naar aanleiding van de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de consequenties van de  aangekondigde maatregelen. De volgende vragen zijn al gesteld door de PvdA en betreffen extra steun voor afgelaste festivals en evenementen:

https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=1f07a5a7-2cf9-4573-a730-6a468e676a0d&title=Extra%20steun%20voor%20afgelaste%20festivals%20en%20evenementen.docx

De creatieve coalitie schreven een brief naar de volksvertegenwoordigers naar aan,leiding van het terugdraaien van de versoepelingen en de gevolgen daarvan voor werkenden in de eventementen- en culturele sector.


Geachte volksvertegenwoordigers,

Op 18 juni 2021 was er positief nieuws en kondigde het kabinet ruime versoepelingen aan (ingaand per 26 juni). Op 9 juli 2021 besloot het kabinet per 10 juli de toegestane versoepelingen voor horeca en evenementen, podia discotheken en clubs weer terug te draaien (ingaand de volgende ochtend om 06 uur).

Om het publiek te kunnen ontvangen en te kunnen entertainen werd door de sector en de maatschappij weer een beroep gedaan op artiesten, zzp’ers, crew et cetera. Velen daarvan hebben hun extra of vervangende banen beëindigd om hier gehoor aan te geven om weer aan de slag te kunnen gaan deze zomer. En nu wordt wederom de boel dichtgegooid, boekingen geannuleerd of on hold gezet. Opnieuw zonder inkomsten slaat de wanhoop weer toe. De reserves waren na een jaar corona al lang en breed op en de steunmaatregelen onvoldoende.

Als Creatieve Coalitie en Kunstenbond doen wij met de taskforce culturele en creatieve sector en anderen een dringend beroep op u om te voorkomen dat deze werkenden opnieuw aan hun lot worden overgelaten. Bij deze nieuwe sluitingen, en invoering van aangescherpte maatregelen die het verdienvermogen van delen van de sector raken, horen nieuwe én aanvullende én passende steunmaatregelen die zorgen dat middelen rechtstreeks bij werkenden terecht komen. Anders worden de zzp’ers en flexwerkers opnieuw het kind van de rekening. De uitstroom van talent is aan de orde van de dag.


Namens de Creatieve Coalitie,
Ruud Nederveen
Voorzitter