Nederland en Zuid-Afrika introduceren een nieuw co-fonds: Thuthuka

Zaterdag 10 juli kondigde Bero Beyer, de CEO van het Nederlands Filmfonds, een gloednieuw co-fonds tussen Nederland en de Republiek Zuid-Afrika aan: Thuthuka. In lijn met de bestaande gezamenlijke inspanningen om de samenwerking tussen beide landen te versterken, wordt het Thuthuka fonds een co-development fonds om gezamenlijk selectieve scriptsteun te verlenen aan film- en documentaireprojecten met Zuid-Afrikaanse en Nederlandse gerelateerde inhoud.

Thuthuka beoogt projecten te steunen die potentieel van hoge cinematografische kwaliteit zijn en van belang voor het bioscooppubliek in beide landen en voor het internationale bioscooppubliek en filmfestivals. Elk jaar zullen in totaal 4 projecten worden gesteund die bestaan uit speelfilms (animatiefilms) en documentaires. Het jaarlijkse budget van het Fonds bedraagt maximaal 160.000 euro. Elke partij draagt 80.000 EUR0 bij aan het Fonds. Het NVFV zal de tegenwaarde van 80.000 EUR0 matchen in Zuid-Afrikaanse Rands in verband met mogelijke valutaschommelingen.

Bero Beyer in Screen Daily: “Het woord (Thuthuka) staat voor groei en ontwikkeling. We proberen creatieve samenwerkingen tussen de Zuid-Afrikaanse en Nederlandse filmteams te stimuleren om hun ideeën te ontwikkelen.”

“We zijn enthousiast over de samenwerking tussen het Nederlands Filmfonds en de NFVF. We zien dit als een kans om de verdragsrelatie te versterken, maar ook om films uit de twee landen een kans te geven om een wereldwijd publiek te bereiken”, aldus Makhosazana Khanyile, CEO van de NFVF.

De maatregel staat dit najaar open voor aanvraag via www.filmfonds.nl en www.nfvf.co.za

“Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan samen.” Nelson Mandela