Ombudsman: zzp’ers vallen buiten de boot door te strenge noodsteunregels

De overheid en gemeenten moeten voor maatwerk zorgen om zzp’ers en ondernemers die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen te helpen. Die oproep doet de Nationale ombudsman na een inventarisatie.

Bij zijn onderzoek naar coronasteun merkte ombudsman Reinier van Zutphen dat het water veel ondernemers aan de lippen staat, vaak doordat ze niet in aanmerking kwamen voor coronasteun. Gemeenten moeten zich voorbereiden op schuldhulpverlening aan zelfstandige ondernemers. Ook bij het invorderen van schulden is maatwerk geboden.

Ook blijkt dat een flinke groep ondernemers bij die steun buiten de boot viel. Zo hadden zzp’ers met hoge vaste lasten erg weinig aan de Tozo-regelingen na de eerste periode, doordat toen een partnertoets werd ingevoerd en ze niets kregen als de partner boven bijstandsniveau verdiende. De voorwaarden voor de TONK-regeling, die bedoeld is voor zzp’ers die essentiële zaken niet meer kunnen betalen, zijn in veel gemeenten ook te streng.

Verder merkte Van Zutphen dat bedrijven die niet de juiste SBI-code hadden soms uitgesloten werden van steun. Zo’n code geeft aan in welke categorie een bedrijf valt, maar is niet altijd meer actueel. Ook starters en bedrijven die in de referentieperiode in 2019 nog niet open waren, maakten geen aanspraak op coronasteun.

Bij al die groepen verwacht de ombudsman dat de komende jaren hulp nodig is. Kleine zelfstandigen zullen bij hun gemeente moeten aankloppen en die gemeenten moeten zich daar nu op voorbereiden. Van Zutphen bepleit een actief beleid van de gemeenten, omdat veel ondernemers terughoudend zijn met het bij de gemeente aankloppen.

Bron: Nationale Ombudsman