World Cinema Amsterdam 2021: de elfde editie

Van 19 tot en met 28 augustus 2021 vindt de elfde editie plaats van World Cinema Amsterdam, het filmfestival dat al een decennium lang de beste films uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied vertoont. Met dit jaar vertoningen op twee bekende en één nieuwe locatie: naast Rialto De Pijp en De Balie, nu ook Rialto VU.
 
Het festival kent een aantal vaste onderdelen, zoals het competitieprogramma, de recente oogst van het GO CUBA!-project en WCA Presents – met films van Nederlandse makers met roots elders in de wereld . Ook wordt elk jaar de cinema uit een specifiek land of deel van de wereld in de schijnwerpers gezet met een speciaal focusprogramma. Dit jaar ligt die focus op de films uit Sub-Sahara-Afrika: Actual Africa.
 
Actualiteit en urgentie
Hoe verschillend alle films uit het festival ook zijn, een aantal thema’s keert opvallend vaak terug. Urgente thema’s die de huidige stand van zaken in de wereld weerspiegelen. De zoektocht naar een beter bestaan elders is zo’n thema. In het Nigeriaanse Eyimofe van de broers Arie & Chuko Esiri dromen twee mensen van een vertrek uit Lagos naar respectievelijk Spanje en Italië, terwijl het Zuid-Koreaanse Fighter van  Jero Yun het verhaal vertelt van een vrouw die vanuit Noord-Korea naar Seoel vluchtte. In de documentaire Ghana for You reist de Belgisch-Ghanese filmmaker Adams Mensah naar zijn geboorteland om te onderzoeken waarom zoveel Ghanezen naar Europa willen migreren. Uit een heel ander deel van de wereld komt de documentaire La opción cero, In deze film reist de Cubaanse regisseur Marcel Beltran naar Panama om daar het verhaal op te tekenen van gevluchte Cubanen. De Iraans-Finse regisseur Hamy Ramezan laat in zijn speelfilmdebuut Ensilumi door de ogen van een dertienjarige jongen zien hoe het Iraanse asielzoekers in Finland vergaat.
 
Daarnaast passeren nog een groot aantal  andere, actuele thema’s de revue, zoals seculier vs. religieus (Radiograph of a FamilySouad), corruptie (Bahasha), gerechtelijke willekeur (Ballad of a White Cow) en (religieuze) intolerantie (The Last Days of Gilda).
 
Deze opsomming is uiteraard niet compleet – in de komende weken zal het volledige programma bekend worden gemaakt. De kaartverkoop start in augustus. Meer informatie op worldcinemaamsterdam.nl.