Vanaf 26 juni: meer bezoekers in de bioscoop

Vanaf zaterdag 26 juni mogen bioscopen en filmtheaters weer een onbeperkte hoeveelheid bezoekers verwelkomen, mits deze op anderhalve meter afstand van elkaar zitten als ze niet uit een huishouden komen. Dit werd bekend gemaakt tijdens de persconferentie van de regering op vrijdagavond 18 juni.

Door de positieve ontwikkeling van de coronabesmettingscijfers, ziekenhuisopnamen en opnamen op de IC en het gevolg van een stijgende vaccinatiegraad, kon deze keuze gemaakt worden. Inmiddels zijn er ruim dertien vaccinprikken gezet. Het grootste deel van de coronamaatregelen kunnen daarom worden losgelaten.

Vanaf 26 juni zijn alle evenementen die plaatsvinden in reguliere publieke plaatsen, zoals in de horeca, bioscoop, beurs en congrescentra of poppodia, toegestaan. Dit houdt in dat locaties met een vaste zitplek 100% van de anderhalvemetercapaciteit kunnen gebruiken. Zolang daarbij de afstand van anderhalve meter wordt gehanteerd en ook andere maatregelen intact blijven waaronder het van tevoren reserveren en een controlegesprek bij de deur. 

Daarnaast zal ook de mondkapjesplicht vanaf 26 juni grotendeels vervallen. Alleen waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd blijft de mondkapjesplicht gelden. Ook vervalt het verbod om alcohol te verkopen na 22.00. Dit geldt tevens voor het verbod van het hebben en drinken van alcohol na 22.00 in de openbare ruimte.

Bron: Rijksoverheid