Film­fonds steunt ver­toners van Neder­landse films

Met de heropening van de bioscoopzalen staat de zichtbaarheid van Nederlands talent en hun films in alle genres op het grote doek centraal. In Nederland gevestigde filmtheaters en bioscopen die lid zijn van de NVBF kunnen daarom in aanmerking komen voor een vertoningsbijdrage van €1 per betalende theaterbezoeker aan een Nederlandse speelfilm, lange animatiefilm of documentaire, die met een reguliere realiserings- en/of Incentive bijdrage van het Filmfonds tot stand zijn gekomen.

Indien een filmtitel landelijk méér dan 100.000 bezoekers trekt, zal de bijdrage naar rato van het aantal bezoekers worden verdeeld. Op basis van geregistreerde bezoekcijfers aan Nederlandse films in 2019 kan een aanvrager een voorschot aanvragen.

Aanvragen kunnen worden ingediend tot uiterlijk 1 september 2021 over de verwachte kaartverkoop voor Nederlandse filmproducties met een releasedatum vanaf 5 juni tot en met 31 december 2021.

Op filmfonds.nl en via de ledenmail van de NVBF krijgen de betreffende aanvragers binnenkort meer informatie en worden zij geïnformeerd over wanneer de regeling openstaat op filmfonds.nl. Aanvragers kunnen, indien nodig, wel vast een nieuw account aanmaken op: www.filmfonds.nl/digitaal-aanvragen. Houd er rekening mee dat dit drie werkdagen kan duren en dat het Filmfonds een zomerstop heeft van 19 juli tot 9 augustus.

De Full Circle Vertoningsregeling is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF). Eerder lanceerde het Filmfonds al de Full Circle Distributieregeling, waarmee filmdistributeurs een aanvraag kunnen doen voor een verhoogde basis- of matchingsbijdrage om de zichtbaarheid van Nederlandse films in de bioscopen te vergroten.