Dringende oproep tot vrijlating van Birmese filmmaker Ma Aeint

De International Coalition for Filmmakers at Risk (ICFR) en de ICFR-oprichters de European Film Academy, het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en het International Film Festival Rotterdam (IFFR), doen samen met onderstaande filmfestivals en -organisaties, een oproep aan de Birmese autoriteiten om filmmaker Ma Aeint onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.  

Ma Aeint was producent en co-scenarist van MONEY HAS FOUR LEGS die deel uitmaakte van de New Currents-competitie van het  Busan International Film Festival 2020. Ze studeerde aan de FAMU Summer Filmmaking Initiation Campus, nam deel aan Locarno Open Doors Lab en Ties That Bind.

Ze verliet haar huis op 5 juni, werd opgepakt en wordt momenteel vastgehouden op een onbekende plek, zonder officiële beschuldiging.

We maken ons grote zorgen over het welzijn van Ma Aeint. We moedigen alle film- en cultuurinstellingen over de hele wereld dringend aan om samen met ons een beroep te doen op de  Birmese autoriteiten haar onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Eventuele aanklachten moeten openbaar gemaakt worden, maar haar veiligheid moet vooral worden gegarandeerd. 

Berlin International Film Festival 

Busan International Film Festival

FAMU

FERA

Festival de Cannes

Festival des 3 Continents

FIFDH

FSE

German Film Academy

Locarno Film Festival

MEMORY !

MOOOV

Movies that Matter 

Quinzaine des réalisateurs Cannes

SEAFIC

Semaine de la Critique Cannes

Sundance Institute

Sydney Film Festival 

Taipei Golden Horse Film Festival

Udine Far East Film Festival 

Venice Film Festival

Visions du Réel