Bioscopen en filmtheaters weer open op 5 juni

Het moment van heropening van bioscopen en filmtheaters lijkt echt dichterbij te zijn gekomen. Volgens demissionair minister De Jonge ‘dalen alle cijfers die moeten dalen en stijgen alle cijfers die moeten stijgen’ om 5 juni verdere coronaversoepelingen te kunnen doorvoeren. Dat betekent dat bioscopen en filmtheaters hun publiek vanaf zaterdag 5 juni weer kunnen verwelkomen.

Het kabinet houdt vrijdag 28 mei aanstaande – in plaats van maandag 31 mei – een persconferentie waar het nieuws definitief bekend wordt gemaakt. De afgelopen periode leek het erop dat stap drie van het openingsplan pas 9 juni zou ingaan, maar vorige week kwam 5 juni opeens in zicht. Vandaag is duidelijk geworden dat het nieuws over de zeer waarschijnlijke versoepelingen nu al naar buiten kan worden gebracht.

Bioscopen en filmtheaters behoren net als musea en schouwburgen tot de locaties die 5 juni weer open mogen. Restaurants en cafés zouden dan ook weer mensen binnen mogen laten. Het zou daar gaan om maximaal dertig gasten die moeten reserveren en een tijdslot moeten afspreken, zo meldt de NOS. Bij grote horecalocaties kunnen wellicht ook grotere aantallen mensen naar binnen. Ze moeten dan wel een toegangstest hebben gedaan.

Het lijkt erop dat het aantal van 30 bezoekers ook voor bioscopen en filmtheaters gaat gelden. Definitief is dat nog niet. De branchevereniging NVBF heeft daar ook nog geen nieuws over. Wel heeft de vereniging er onlangs in een brief bij het kabinet en de leden van de Tweede Kamer nog op aangedrongen 50 bezoekers per voorstelling toe te laten.

Onduidelijk is ook nog of de bioscopen en filmtheaters hun buffet weer gewoon mogen openen. Het feit dat restaurants en cafés weer mensen binnen mogen toelaten vanaf 5 juni belooft wel goed nieuws voor de filmvertoners.

Bron: Holland Filmnieuws/NBF