Rialto opent in het najaar een tweede filmtheater: Rialto VU

Bioscoop Rialto opende in 1921 haar deuren. Ondanks corona opent het theater precies een eeuw later in het najaar een tweede vertoningsplek: Rialto VU, gevestigd in het nieuwe gebouw van de Vrije Universiteit aan De Boelelaan 1111. Omdat de financiering voor een van de projectoren nog niet helemaal rond is, is Rialto een crowdfundingsactie begonnen.

Anton Pieter du Mee, een vertegenwoordiger in chocolade, droomde van een eigen bioscoop in Amsterdam. In 1921 kwam die droom uit met de opening van Rialto –  het was een echte buurtbioscoop, met een ‘verantwoord’ aanbod voor jong en oud. In de jaren 80 van de vorige eeuw betrok de Stichting Amsterdams Filmhuis het theater. De nadruk in de programmering lag op de artistieke Europese film, terwijl ook de wereldcinema een prominent aandeel heeft gekregen in Rialto’s aanbod, getuige ons eigen filmfestival World Cinema Amsterdam (WCA).

Nu, terwijl de coronacrisis nog altijd niet is afgewend, begint Rialto aan een nieuw hoofdstuk in haar geschiedenis: de opening van Rialto VU. Dit nieuwe theater, met vier state-of-the-art zalen, is gevestigd in het eveneens nieuwe gebouw van de Vrije Universiteit aan De Boelelaan 1111. In deze vier zalen kunnen respectievelijk 124, 124, 104 en 72 bezoekers terecht. Ook komt er een gezellig café in het nieuwe gebouw, waar ook iets gegeten kan worden.

Wat betreft de programmering van Rialto VU: dit nieuwe theater wordt uiteraard geen kopie van het huidige Rialto, maar ook op deze plek zal het beste te zien zijn van wat de cinema te bieden heeft.

Opening
Begin november gaat Rialto VU van start, net als het café en restaurant. Vanaf eind augustus zullen er echter al wel speciale voorstellingen plaatsvinden. Zo zal in het laatste weekend van WCA, dit jaar van 19 t/m 28 augustus, ook in Rialto VU een deel van het festivalprogramma te zien zijn. In september en oktober staan er eveneens een aantal bijzondere voorstellingen in Rialto VU op het programma.

Crowdfunding
Rialto heeft flink geïnvesteerd in de projectietechniek van de vier zalen met filmschermen, de nieuwste laserprojectoren en dolby geluidsystemen. Echter voor een van die projectoren is de financiering nog niet rond en daarom is Rialto een crowdfundingsactie begonnen onder het motto Help Rialto aan een vierde projector! Het doel is om € 35.000 op te halen.