Organi­satie Golden Globes zwaar onder vuur over diver­siteit

De organisatie achter de Golden Globes ligt van alle kanten onder vuur. Twee weken geleden maakte de Hollywood Foreign Press Association, die bestaat uit 89 buitenlandse filmjournalisten onder wie niet één zwarte recensent, maatregelen bekend om het ledenbestand meer divers te maken. Maar het gaat velen niet snel genoeg en de Golden Globes dreigen nu gecanceld te worden.

Het wel erg eenzijdige ledenbestand van filmprijs uitreikende organisaties ligt sinds 2015, het jaar waarin #OscarsSoWhite trending werd, onder een vergrootglas. De organisaties achter de Oscars en de BAFTA’s hebben zich dat aangetrokken en zijn actief op zoek gegaan naar uitbreiding buiten de categorie ‘wit-man-hetero’. Maar bij de Hollywood Foreign Press Association (HFPA) ging het allemaal wat trager. Te traag, vindt NBC, het televisiestation dat gewoonlijk het Golden Globes-gala uitzendt. Afgelopen maandag bracht NBC een statement naar buiten waarin het stelde de prijsuitreiking in 2022 niet uit te zenden.

De HPTA had vorige week al wel een plan aangekondigd om de organisatie eens flink op te schudden, maar volgens NBC ontbraken deadlines, waardoor onduidelijk is hoe serieus de wens tot verandering genomen moet worden. Maar het tv-station zal ook de hete adem van zo’n beetje de complete filmindustrie in zijn nek hebben gevoeld. Netflix, Amazon en WarnerMedia – belangrijke producenten van films die doorgaans meedingen naar de filmpersprijzen – lieten vorige week weten de Golden Globes te boycotten totdat ze voldoende overtuigd zijn dat het de HPTA menens is met de veranderingen.

Ook individuele filmsterren hebben zich in het debat gemengd. Verschillende acteurs, onder wie Scarlett Johansson en Mark Ruffalo, riepen de filmindustrie op niet meer met de HPTA in zee te gaan – waar Netflix en Amazon dus gehoor aan gaven. Tom Cruise ging zelfs zo ver om zijn drie Golden Globes van de schoorsteenmantel te halen en ze terug te geven.

Ondertussen heeft de HFPA een tijdspad voor hervormingen naar buiten gebracht. In behoorlijk gedetailleerde stappen is het voorgenomen proces uiteengezet, van het opstellen van een nieuwe gedragscode en het aanstellen van een diversiteit & inclusie-adviseur deze week tot het toelaten van nieuwe leden begin augustus.

Tegenover vakblad Variety noemen HFPA-leden de acties tegen het filmjournalistencorps ‘hypocriet’. Het merendeel van de leden is op leeftijd of zelfs gepensioneerd en vertegenwoordigt Europese media. Zij zien zichzelf als ‘zondebok voor Amerika’s eigen raciale problemen’. Judy Salomon, een Israëlisch HFPA-lid sinds 1956, stelde: “we hebben geen zwarte leden om de simpele reden dat niemand zich heeft aangemeld.”

Bron: De Filmkrant/Edo Dijksterhuis