Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen onder voorwaarde op 19 mei open

Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen mogen onder voorwaarde op 19 mei open. Dit zijn bijvoorbeeld openluchttheaters. Ook hier gelden regels als: max. 30 personen en 1,5 meter afstand houden. Reservering is verplicht en kan voor max. 2 personen. Tenzij het gaat om kinderen of mensen uit eenzelfde huishouden. Een gezondheidscheck is ook verplicht.

Het plan is onderdeel van de tweede stap in het openingsplan op 19 mei. Er is wel een voorwaarde: het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames moet op maandag 17 mei verder zijn gedaald. Dit betekent dat er dan een afname moet zijn van ongeveer 20 procent ten opzichte van de piek eind april. Als dit niet het geval is, wordt de pauzeknop ingedrukt. De tweede stap wordt dan uitgesteld.

Bioscopen en filmtheaters gaan op z’n vroegst pas 9 juni weer open. De bioscoopsector richtte zich de afgelopen tijd op 26 mei als openingsdatum. Maar heropening van bioscopen en filmtheaters lijkt nu toch later te gaan gebeuren. In het oorspronkelijke plan volgde stap 3 – waarin dus ook bioscopen en filmtheaters open zouden kunnen – twee weken na de versoepelingen van stap 2. Als gevolg daarvan komt 9 juni nu in beeld als heropeningsdatum voor de bioscoopsector.

Op welke wijze die heropening gestalte gaat krijgen is nog niet duidelijk. Gisteren is door de Tweede Kamer ook ingestemd met de zogeheten testwet. Die zou het eigenlijk mogelijk moeten maken dat theaters, musea en bioscopen eerder open kunnen als bezoekers een negatieve toegangstest kunnen tonen.

Niet alleen de bioscoopsector maar ook musea en schouwburgen verzetten zich al enige tijd tegen toegang met een sneltest. Ze wijzen naar hun eigen protocollen. De Tweede Kamer heeft wel afgedwongen dat de sneltesten voorlopig gratis zijn. Bezoekers hoeven er dan – ook na 1 juli – geen 7,50 euro voor te betalen zoals demissionair minister De Jonge voor ogen had.

De Eerste Kamer moet 18 mei nog over de wet stemmen. Daarom zal een systeem van testbewijzen pas ergens in juni ingezet kunnen worden. En dan nog is niet duidelijk hoe een en ander er in de praktijk zal uitzien en welke ruimte bedrijven en instellingen krijgen die niet met zelftesten willen werken.

Het Outbreak Management Team (OMT) roept het demissionaire kabinet nog altijd op tot terughoudendheid als het gaat om nieuwe versoepelingen. Zij denkt dat het haast onmogelijk zal zijn coronamaatregelen terug te draaien als de cijfers verslechteren, zo blijkt uit het nieuwste advies volgens de NOS.