Filmjaarboek 2020/2021 verkrijgbaar vanaf 7 mei

Het Filmjaarboek 2020/2021, dat 7 mei verschijnt, bevat van alle bioscoopfilms die in 2020 in Nederland zijn uitgebracht, de beschrijvingen en uitgebreide credits. Daarnaast houdt het boek de belangrijkste en spraakmakendste films van 2020 tegen het licht in zes artikelen. Welke films doen ertoe, welke trends blijken een lange adem te hebben en welke vergeten feiten zijn komen bovendrijven?

Coronadossier 
Dat door het Covid-19-virus in 2020 ook de filmindustrie wereldwijd op zijn kop werd gezet, mag een understatement worden genoemd. Niet alleen films hadden het bijzonder moeilijk dit jaar. Ook bioscopen en filmtheaters zaten bijna continu in een overlevingsmodus. Hoe universeel het coronavirus ook toesloeg, de uitwerking voor de film- en bioscoopbranche verschilde behoorlijk per land, zo is te lezen in het coronadossier door Nico van den Berg (HP/De Tijd).

Jaaroverzicht
Het Jaaroverzicht van Karin Wolfs laat zien dat er nog veel meer gebeurde in de filmwereld van 2020, met Black Lives Matter-films, een hausse aan vrouwelijke protagonisten en films over hoe we het zicht op onze wereld verliezen.

Auteur van het jaar Christopher Nolan
De auteur van het jaar is dit keer Christopher Nolan. Als eenzame auteur in blockbusterland trekt hij ten strijde tegen de luie sofa als bioscoopstoel, zoals Batman tegen het onkruid van Gotham City. Zijn instrumenten: 70mm-beelden, IMAX, groots spektakel en geluidseffecten, zodat alle zintuigen wagenwijd open staan. Tenet moest het rampjaar 2020 redden, hoorde je dan ook vaak. Gudo Tienhooven, filmjournalist voor het Algemeen Dagblad en presentator van de wekelijkse filmpodcast MovieInsiders, schreef een uitgebreid profiel van zijn werk.

Special Filmcollecties: Eye Filmmuseum, Beeld en Geluid, Geoffrey Donaldson Instituut
De filmcollecties in Nederland zijn ondertussen onverstoorbaar bezig met het bewaren en ontsluiten van de filmgeschiedenis. In onze Special Filmcollecties lichten we er drie uit: Eye Filmmuseum, Beeld en Geluid en het Geoffrey Donaldson Instituut. 
Bij het 75-jarige bestaan van het filmmuseum schreef André Waardenburg een persoonlijke terugblik, Leo Bankersen sprak de vele regisseurs die gebruik hebben gemaakt van de collectie van Beeld en Geluid, en Mark van den Tempel ging op reportage bij het Geoffrey Donaldson Instituut. Alle drie de instituten zijn ook Vrienden van het Filmjaarboek, maar de artikelen kwamen onafhankelijk tot stand.

De Vrienden van het Filmjaarboek helpen al jaren met het voortzetten van de in 1980 begonnen traditie om alle in de bioscoop uitgebrachte films jaarlijks te inventariseren. Ook dit keer is weer de uiterste zorg besteed aan het doen van naspeuringen naar de in Nederland uitgebrachte titels en het verzamelen van de namen van acteurs en technici, bezoekcijfers, soundtracks, de juiste beeldverhoudingen (de zogeheten ‘aspect ratio’) en dvd-gegevens. Voor de inhoudelijke besprekingen werd opnieuw een beroep gedaan op een keur aan gevestigde filmscribenten, die tezamen een breed scala aan dagbladen, weekbladen en filmtijdschriften, maar ook filmbedrijven vertegenwoordigen. We bedanken voor de aanvullende financiering de Vrienden van het Filmjaarboek.

Partners Filmjaarboek 2020/2021 
Eye Filmmuseum, Amsterdam Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum Geoffrey Donaldson Instituut, Noord-Scharwoude

Vrienden van het Filmjaarboek 2020/2021 
Cherry Pickers, Amsterdam Cinéart, Amsterdam  Cinefox Bioscoopreclame, Wijchen  Cinema Delicatessen, Amsterdam  Contact Film, Arnhem Digitaal Filmdepot FDN / Filmdepot.nl, Amersfoort / Amsterdam  FilmHallen, Amsterdam  Filmhuis Den Haag, Den Haag  Gofilex, Zeist  Gusto Entertainment, Rotterdam  IDFA International Documentary Film Festival, Amsterdam  IFFG Internationaal FilmFestival Gorinchem Kaboom Animation Festival, Amsterdam Het Ketelhuis, Amsterdam Louis Hartlooper Complex, Utrecht MOOOV Film Distribution, Tilburg Movies that Matter, Amsterdam Periscoop Film, Amsterdam VUE Cinemas, Amsterdam Windmill Film, Amsterdam

Redactie: Mariska Graveland (eindredactie en organisatie), Hans Beerekamp
Credits: Romy van Krieken – Jaaroverzicht: Karin Wolfs 
Artikelen: Leo Bankersen, Nico van den Berg, Mark van den Tempel, Gudo Tienhooven, André Waardenburg 
Tekst filmbesprekingen: Leo Bankersen, Nico van den Berg, Bas Blokker, Robbert Blokland, Joost Broeren-Huitenga, Jos van der Burg, Jan Pieter Ekker, Hugo Emmerzael, Ilona van Genderen Stort, Belinda van de Graaf, Mariska Graveland, Noa Johannes, Fritz de Jong, Pauline Kleijer, Eric Koch, Romy van Krieken, Karen Kroese, Remke de Lange, Mike Lebbing, Yosha Margherita, Fabian Melchers, André Nientied, Maricke Nieuwdorp, Harry Peters, Bart van der Put, Ronald Rovers, Floortje Smit, Kevin Toma, Annelotte Verhaagen, André Waardenburg, Karin Wolfs, Ab Zagt
Sponsorwerving en productie: Lex Veerkamp, Ilona van Genderen Stort
Met dank aan: Govert Schipper, MVSP/Monique van Schendelen, Stichting Fuurland/de Filmkrant, Filmdistributeurs Nederland (FDN) en Koen de Groot
Fotografie: Marjolein Ansink, Maarten Noordijk, Clarence Sinclair Bull
Ontwerp omslag en binnenwerk: Rolf Hermsen
Drukwerk en bindwerk: Veldhuis Media B.V., Raalte
Bestuur Stichting Filmuitgaven: Hans Beerekamp, Ilona van Genderen Stort, Jeroen Huijsdens, Lex Veerkamp – Administratie: Ilona van Genderen Stort
Omslagillustratie:Tenet © 2021 Warner Bros. Pictures. All rights reserved. 

© 2021 Stichting Filmuitgaven, Amsterdam.  Een uitgave van Amsterdam University Press (Amsterdam)  298 pagina’s, full-color, formaat 17 x 24 cm, ISBN 978 94 6372 247 6, ISSN 1387-8379, NUR 670, Prijs: € 32,99