Dit zijn de winnende films van Imagine Film Festival

Op de slotavond van het 37ste Imagine Film Festival zijn de prijzen van het festival uitgereikt. De Imagine Pitch Award was daarbij voor het serieproject hAPPiness van scenarist/regisseur Asher Medina en producent Julia Rombout. De Black Tulip Award was voor het Argentijnse History of the Occult. De Méliès d’argent voor de beste Europese film ging naar Censor (speelfilm) en Heart of Gold (korte film). Het festival loopt nog door tot zondag.

De jaarlijkse pitchcompetitie van Imagine was dit jaar ingebed in het Imagine Project Platform, een sterk uitgebreid programma waarin de geselecteerde projecten een op maat gemaakt traject aangeboden kregen. De jury van de pitchcompetitie bestond dit jaar uit de sales agents Caroline Couret-Delegue (Film Seekers, Londen) en Gabriëlle Rozing (Fortissimo, Amsterdam, en festivalprogrammeur Evrim Ersoy (Beyond Fest LA, Motel X Lissabon).

De award voor de beste pitch ging naar het serieproject hAPPiness van scenarist/regisseur Ashar Medina en producent Julia Rombout. Uit het juryrapport:“hAPPIness combines a timely and relevant exploration of the pitfalls of technology with the visually-arresting and universally appealing world of fairytales in a well-shot, engaging format that is bound to thrill and chill audiences in equal measure.”

In het hoofdprogramma werden drie prijzen uitgereikt: de Black Tulip Award en de Méliès d’argent voor speelfilm en korte film.

De jury van de Black Tulip Award voor de beste film bestond uit schrijver en columnist Carmen Felix, journalist Omar Larabi en componist Ella van der Woude. De jury bekroonde de Argentijnse film History of the Occult (Historia de lo Oculto) van Cristian Ponce. Uit het juryrapport: “Klein maar overdonderend debuut dat inzicht geeft in een grote repressieve wereld. De talentvolle regisseur verbindt ijzingwekkende hekserij met staatscorruptie, in een verhaal waarin personages onder tijdsdruk hemel en aarde moeten bewegen, gesitueerd in een bijna tijdloze, surrealistische wereld die weerklinkt in de sinistere score.

De Méliès d’argent wordt uitgereikt namens de Méliès International Festivals Federation (MIFF) aan de beste Europese speelfilm en korte film. De jury voor speelfilms, bestaand uit journalist Ard Vijn, filmmaker Matthijs van Heijningen jr. en Tom Ooms, hofd programma van LAB111, bekroonde Censor van de Britse regisseur Prano Bailey-Bond. Uit het juryrapport:“Censor is zó goed gemaakt en er wordt zó goed in geacteerd, dat je de film daar alleen al voor kan waarderen. Maar [voor horrorfans] vormt de film ook nog een ware schatkist aan referenties en verborgen hints. Alle juryleden verheugen zich op wat regisseuse Prano Bailey-Bond nog meer in petto heeft.”

De jury voor de Méliès d’argent voor korte films, bestaand uit dramaturg en script editor Gwyneth Sleutel, regisseur Jan Verdijk en cameraman Aziz Al-Dilaimi, gaf de prijs aan Heart of Gold (Un cœur d’or) van de Franse regisseur Simon Fillion. Uit het juryrapport:“Heart of Gold is zowel een lust voor het oog als wel een schrijnende maatschappelijk urgente film. Met een onderliggende thematiek omtrent klassenverschillen confronteert de film de kijker met vragen zoals: van wie het eigen lichaam is en of alles te koop is?”

Maandag 19 april wordt de winnaar van de publieksprijs, de Silver Scream Award bekendgemaakt.