Aanpassing DAFF stemrecht Gouden Kalf

Al ruim 5 jaar bepalen vakgenoten middels een stemsysteem de nominaties en winnaars van de Gouden Kalf Competitie in de categorieën ‘speelfilm’ en ‘lange documentaire’. Momenteel bestaat de groep stemmers uit Gouden Kalf-winnaars, Nederlandse winnaars van internationale filmprijzen en DAFF-leden. Met inmiddels meer dan 520 DAFF-leden is de tijd aangebroken om over te gaan naar een systeem waarin enkel leden van de DAFF stemmen voor de Nederlandse filmprijzen. Nederland volgt daarmee het voorbeeld van de Oscars, BAFTA’s, EFA’s en Césars. Hiervoor wordt een overgangsperiode van maximaal twee jaar in acht genomen, waarbij uiteindelijk enkel leden van de Dutch Academy For Film (DAFF) stemmen. 

Voor de Gouden Kalf Competitie 2021 blijft het stemrecht voor de groep van Gouden Kalf-winnaars, Nederlandse winnaars van internationale filmprijzen en DAFF-leden ongewijzigd. Bij een minimum van 400 geregistreerde stemmers onder de DAFF-leden gaat het exclusieve DAFF-stemrecht in vanaf 2022. Mochten er dit jaar minder dan 400 leden zich registreren als stemmer, dan duurt de overgangsperiode tot 2023. Gelauwerde Gouden Kalf-winnaars en andere (inter)nationale prijswinnaars krijgen voor de overbruggingsperiode van twee jaar een gratis DAFF-lidmaatschap aangeboden. Voor nieuwe winnaars geldt standaard een termijn van een jaar. Daarna kunnen deze stemmers kiezen of ze hun stemrecht willen voortzetten.

Jenny Booms, directeur DAFF: “Wij streven naar een goede representatie van de sector binnen de Academy. Reden te meer om de voormalig Gouden Kalf-winnaars en andere prijswinnaars toe te laten treden tot de DAFF”.

Silvia van der Heiden, Algemeen Directeur NFF: “De Gouden Kalf Competitie is al 40 jaar een baken in de Nederlandse filmsector. Door de groei van de DAFF kunnen we nu een volgende, mooie stap zetten naar het internationaal veelgebruikte Academysysteem ”. 

Bron: DAFF.org