Deze week bij Eye

Vorig jaar in Eye’s zomerprogramma Previously Unreleased, nu nieuw op Eye Film Player, Locarno’s Gouden Luipaard-winnaar Vitalina Varela van Portugees Pedro Costa.

…een monument van een film…hypnotiserend…vol textuur… (***** NRC); …uitzonderlijke schoonheid… (Het Parool); …magisch…beeldschoon…schitterend… betoverend…rijkelijk beloond. (**** De Volkskrant); …prachtig…elke scène een schitterend clair-obscur… (**** Trouw)

Picl: The Human Voice (Pedro Almodóvar)
Nieuwe korte film met Tilda Swinton naar het toneelstuk van Jean Cocteau. Picl presenteert bij de film een Q&A met Swinton en Almódovar. Plus drie films met Swinton: Io sono l’amore, A Bigger Splash en Only Lovers Left Alive.
Lees meer

Picl: The New Gospel & Pepr shorts
Première van de nieuwe film van Milo Rau op Picl over het leven van Jezus Christus verfilmd vanuit de Italiaanse plaats Matera. Daarnaast biedt Pepr op Picl drie nieuwe korte films aan van opkomende zwarte makers.
Lees meer

Filmfestival Cinedans gaat online door
Cinedans keek er naar uit publiek te verwelkomen op de 17e editie in Eye. In plaats daarvan brengt het festival de programmering bij de kijker thuis. Van vrijdag t/m zondag toont Cinedans FEST’21 116 films uit 36 landen.
Lees meer

Vive le cinéma!: serie jonge kunstenaars
“Een lichaam is puur en liegt niet.” De films van Nanouk Leopold komen dichtbij omdat ze zo fysiek zijn, vertelt regisseur Daphne Lucker. Binnenkort in de tentoonstelling Vive le cinéma! een nieuw werk van Leopold Emmen.
Lees meer

Nieuw op Eye Film Player: Vitalina Varela
…visueel overrompelende film…prachtige gebruik van licht en schaduw…Het is bijna alsof je in een levend schilderij rondloopt. Naast het beeld is ook het gebruik van geluid bijzonder…fantastisch… (****1/2 Cinemagazine).
Lees meer

Cineville Cuisine: Hollywood cocktails
Cineville dook in Eye’s filmkookboeken uit de Eye Study voor de rubriek Cineville Cuisine. Deze week: liquid lunches met drie hoogtepunten uit het boek ‘Cocktails of the Movies’. Mix en drink mee met Cineville!
Lees meer

Gratis: Atlantis van Valentin Vasjanovitsj
Regisseur Valentyn Vasyanovych geeft met krachtige beelden een dystopische visie op Oekraïne in de nabije toekomst. Een soldaat met PTSS raakt bevriend met een jonge vrijwilliger in een verscheurd land. T/m vrijdag gratis.
Lees meer