De winnaars van de 8th Shortcutz Amsterdam Annual Awards

KORTE KUITSPIER wint Best Film en Best Acting. EN ROUTE pakt Best Director en Best Screenplay tijdens de 8th Shortcutz Amsterdam Annual Awards

Zondagavond vond de online editie plaats van het 8ste Amsterdam Annual Awards, live streamed vanuit Felix Meritis.

Mr Zee Beste Korte Film
De Shortcutz Amsterdam Short Film jury koos voor ‘Korte Kuitspier’, geregisseerd door Victoria Warmerdam, als beste korte film van 2020. Het publiek stemde op ‘Geen hond in Amsterdam’, geregisseerd door Lucas Camps. Henry van Loon won de award voor de beste acteerprestatie (Best Acting), waarmee de tweede prijs van de avond binnen was voor ‘Korte Kuitspier’. 
Marit Weerheijm  haalde met En Route’ ook twee Mr Zee awards binnen, namelijk die voor Beste Regisseur (Best Director) en Beste Script (Best Screenplay).

Andere winnaars
De winnaar van de Mr Zee Best Experimental is ‘A boring day in hell’ van Ayla Spaans. Beste Documentaire werd  ‘Girlsboysmix’, geregisseerd door Lara Aerts. En ‘Sad Beauty’ geregisseerd door Arjan Brentjes won de Mr Zee award voor Best Animatiefilm. 
Patrick Schonewille nam met ‘Re-entry’ de prijs voor Beste Montage mee naar huis’, Terwijl de Mr Zee Best Cinematography Award naar Bo Bolderink ging voor zijn werk in ’Mania’.

Rutger Hauer Award
De 2e Rutger Hauer Award, toegekend aan KORT! , werd uitgereikt aan Marina Blok, Hoofd Drama van NTR. Hiermee wordt dit instituut erkend en bedankt voor twee decennia van inspanningen om meer dan 200 korte film producties op het scherm te krijgen in Nederland en Vlaanderen.

Music Video Challenge
Op deze 8ste editie van de Shortcutz Amsterdam Awards werden twee nieuwe prijzen geïntroduceerd,in de categorie beste muziek video. Een speciale jury werd samengesteld uit vertegenwoordigers van partners, zoals VEVO en Sony Music Publishing, and muziekvideo professionals zoals SKNX, Arrow Benjamin, Priya Minhas, Steve Forner, en anderen, die al samenwerkten met de grote sterren uit de muziekindustrie. Het publiek koos haar eigen favoriet.

De juryprijs Mr Zee Best Music Video ging naar ‘Half-Moon Bag’ (Feng Suave – artiest, Mr Frank – producent, Leo Cosme – regisseur) en de XITE Award van het publiek werd gewonnen door ‘Let it Lie’ (Sunnery James & Ryan Marciano – artiesten, Interakt – producent, Timo Ottevanger – regisseur).

Presentatie en Gasten
De Annual Awards ceremonie werd gepresenteerd door film journalist René Mioch en mede-oprichtster van Shortcutz Amsterdam Alexa Rodrigues. Gedurende de avond introduceerden zij gastsprekers, waaronder Paul Verhoeven (Turks Fruit, Soldaat van Oranje, Robocop, Basic Instinct, en winnaar van de eerste Rutger Hauer Award) en Christopher Mack, Director Creative Talent for Netflix. Ook Jany Temime (Kostuumontwerper voor Harry Potter, Skyfall en Gravity) en Emmanuel Adjei (co-regisseur met Beyoncé van de muziekfilm ’Black is King’ ).

Volledige lijst van winnaars:

 • Mr Zee Best Film: KORTE KUITSPIER, geregisseerd door Victoria Warmerdam
 • Mr Zee Best Director: Marit Weerheijm voor EN ROUTE
 • Mr Zee Best Screenplay: Marit Weerheijm voor EN ROUTE
 • Mr Zee Best Acting: Henry van Loon for KORTE KUITSPIER
 • Mr Zee Best Experimental Film: A BORING DAY IN HELL, geregisseerd door Ayla Spaans
 • Mr Zee Best Editing: Patrick Schonewille voor RE-ENTRY
 • Mr Zee Best Documentary: GIRLSBOYSMIX, geregisseerd door Lara Aerts
 • Mr Zee Best Cinematography: Bo Bolderink voor MANIA
 • Mr Zee Best Animation: SAD BEAUTY, geregisseerd door Arjan Brentjes
 • Mr Zee Audience Award: GEEN HOND IN AMSTERDAM, geregisseerd door Lucas Camps
 • Mr Zee Best Music Video: HALF-MOON BAG – Feng Suave / Mr Frank / Leo Cosme
 • XITE Award: LET IT LIE – Sunnery James & Ryan Marciano / Interakt / Timo Ottevanger
 • RUTGER HAUER AWARD: Kort!

Over Shortcutz
Shortcutz Amsterdam is een platform dat nieuw en opkomend Nederlands filmtalent in staat stelt zijn/haar werk te laten zien aan een nationaal en internationaal publiek én in contact te komen met ervaren professionals uit de filmindustrie. Website: www.shortutzamsterdam.com.