Vijf internationale coproducties met Nederlands aandeel geselecteerd voor bijdrage

In de eerste ronde van 2021 zijn voor de regeling Realisering minoritaire coproducties speelfilm, lange animatie en documentaire vijf producties geselecteerd voor een bijdrage.

Het gaat om drie speelfilms, 1 documentaire en 1 korte animatie. Met de regeling ondersteunt het Filmfonds eigenzinnige, artistieke minoritaire coproducties. met een substantiële creatieve en technische inbreng van Nederland.

Het gaat in deze ronde om:

Fuga (speelfilm)

Regisseur: Bénédicte Liénard en Mary Jiménez
Scenarist: Bénédicte Liénard en Mary Jiménez
Producent: Clin d’oeil films (BE)
Coproducent: Perpetua Films (PE), Tu Vas Voir (FR), SNG Film (NL)
Logline: In het hart van de Amazone komt SAOR, een jonge androgyne kunstenaar, zijn vroegere minnares Valentina begraven in haar geboortedorp. Door de ontmoeting met haar voormalige vrienden, stort Saor zich in de herinneringen aan de vuile oorlog en de homofobie van de terreurbewegingen. Met afgrijzen begrijpt hij hoe zijn geliefde tegelijk slachtoffer en beul was.
Toegekende bijdrage: € 200.000,-

Kaymak (speelfilm)

Regisseur: Milčo Mančevski
Scenarist: Milčo Mančevski
Producent: Banana Film (MK)
Coproducent: Meta Film (DK), Dare Films (BG), N279 Entertainment (NL)
Logline: Kaymak is een zwarte komedie over twee koppels uit Macedonië, waarvan één rijk en één arm is die hetzelfde onconventionele en onvermijdelijke lot treffen ondanks hun blijvende klassenverschil.
Toegekende bijdrage: € 180.000,-

Killing Crabs (speelfilm)

Regisseur: Omar Razzak
Scenarist: Omar Razzak
Producent: Tourmalet Films (ES)      
Coproducent: IJswater Films (NL)     
Logline: Killing Crabs is het portret van een bepaalde plaats en tijd: het Tenerife van de jaren ‘90. Mijn jeugd. Een familieportret vanuit het perspectief van een zus en broer die op het punt staan hun kindertijd achter zich te laten.
Toegekende bijdrage: € 100.000,-

Justice under suspicion (documentaire)

Regisseur: Maria Augusta Ramos
Scenarist: Maria Augusta Ramos
Producent: Nofoco Filmes (BR)                    
Coproducent: Gebrueder Beetz (DE), Docmakers (NL)
Logline: Na bijna drie decennia van democratische stabiliteit flirt Brazilië met het fascisme. Drie journalisten van de krant El País onderzoeken deze gevaarlijke ontwikkeling, de doorslaggevende rol die de rechterlijke macht in dit proces speelt en hoe ‘lawfare’ -het gebruik van de wet als wapen tegen politieke tegenstanders- de democratie over de hele wereld in gevaar brengt.
Toegekende bijdrage: € 50.000,-

Luce and the Rock (korte animatie)

Regisseur: Britt Raes
Scenarist: Britt Raes
Producent: Thuristar (BE)                  
Coproducent: Studio Pupil (NL), VRT-Ketnet (BE)
Logline: Op een dag, uit het niets, ligt er een gigantische rots in het midden van het kleine dorpje waar Luce woont. Geen van de dorpelingen kan de deur van hun huis nog openen… Stomme Rots, je hoort hier niet thuis! Hoe ben je hier gekomen?
Toegekende bijdrage: € 50.000,-

De volgende deadline voor Realisering minoritaire coproducties speelfilm, lange animatie en documentaire vindt plaats op 19 april. Klik hier voor meer informatie