Nederlandse shortlist LGBTQ Iris Prize bekend

Roze Filmdagen mag voor het negende jaar een korte Nederlandse film nomineren voor de Iris Prize (Cardiff). Vandaag maakt de organisatie haar shortlist voor deze prestigieuze filmmakersprijs bekend. Korte films met een LGBTQ tintje staan hierbij centraal. Uit deze lijst wordt uiteindelijk één film voorgedragen aan de jury van de Iris Prize in Cardiff. De winnaar ontvangt £30.000 om een nieuwe film te maken.

De films worden vertoond in het filmprogramma MADE IN HOLLAND, dat tijdens Roze Filmdagen online in heel Nederland is te zien van 11 tot 21 maart 2021. In 2020 won de Nederlandse inzending film KORTE KUITSPIER van Victoria Warmerdam (met Henry van Loon in de hoofdrol) deze prestigieuze prijs.

De shortlist voor de Iris Prize

De volgende 6 producties maken kans om genomineerd te worden voor de Iris Prize en in oktober uitgezonden te worden naar Cardiff. De keuze wordt op zondagavond 21 maart bekend gemaakt. De keuze zal 50/50 worden bepaald door online publieksstemmen en het programmateam.

1. FRUITY
Nederland 2019, 1 min, Selwin Vervoort
Animatie over het verliezen van mannelijkheid na het eten van een roze vrucht.
2. FIETSVAKANTIE (cycling trip)
Nederland 2019, 15 min, Sven Peetoom
Buddy-roadmovie op de fiets: botsende karakters op zoek naar avontuur.
3. MEISJESJONGENSMIX (girlboymix)
Nederland 2020, 6 min, Lara Aerts
Als intersekse kind in een binaire wereld, vraagt Wen Long zich af: waar hoor ik thuis?
4. HARTENPRINS (prince of hearts)
Nederland 2020, 25 min, Zino Bakker
Een modern gestileerd sprookje over de zoektocht naar liefde en bevestiging.
5. VLINDERS (butterflies)
Nederland 2020, 23 min, Liza Koifman
Een heftig incident stelt de liefdevolle relatie van een kwetsbare vlinder op de proef.
6. MARLON BRANDO
Nederland 2020, 20 min, Vincent Tilanus
De BFF-relatie van twee queer tieners komt onder druk te staan.

Roze filmdagen

Roze Filmdagen vindt dit jaar van 11- 21 maart plaats. Dit jaar is het filmfestival voor het eerst volledig online te zien in het hele land (en als de lock-down wordt opgeheven ook in Het Ketelhuis).

Door topprogrammering heeft het festival een goede reputatie bij publiek, filmmakers en festivals over de hele wereld. Roze Filmdagen probeert aan de hand van films, documentaires en korte films voor een breed publiek zoveel mogelijk aspecten van LGBTQ-representatie te belichten. De filmselectie bereikt over het algemeen niet het grote publiek via reguliere bioscopen.

Meer informatie: https://rozefilmdagen.nl/