Buladó dingt niet mee naar Oscar, Nederlandse coproducties wel

Buladó, de Nederlandse inzending voor de Oscars, heeft de shortlist in de categorie Internationale Film niet gehaald. De film staat niet op de lijst die de organisatie van de Academy Awards heeft gepubliceerd. De film van regisseur Eché Janga, met onder anderen Everon Jackson Hooi, Tiara Richards en Felix de Rooy, werd geselecteerd uit dertien Nederlandse aanmeldingen.

De film ging in september in première op het Nederlands Film Festival. Daar won Buladó een Gouden Kalf voor beste film. Het is een familiedrama dat zich afspeelt op Curaçao. Thema’s zijn afscheid en rouwverwerking, realisme en mystiek. Alle acteurs in de film hebben Antilliaanse wortels.

Twee Nederlandse coproducties haalden wel de shortlist. De Deense inzending Another Round (Druk) van Thomas Vinterberg werd gemaakt met steun van het Nederlands Filmfonds en mede geproduceerd door het Amsterdamse Topkapi. De film, eerder al de grote winnaar van de European Film Awards, staat voorlopig gepland voor een Nederlandse release op 18 maart.

Ook Quo Vadis, Aida? van Jasmila Žbanić, de inzending uit Bsnië en Herzegovina, wist de shortlist te halen. De film is gecoproduceerd door N279, het Nederlandse bedrijf dat ook verantwoordelijk was voor onder andere Brimstone en Nono, het zigzag kind. De film over de val van Srebrenica won de publieksprijs op het net afgesloten IFFR. Quo Vadis, Aida? is vanaf 29 april te zien in de bioscoop.

The Academy maakt op 15 maart de nominaties voor de Oscars bekend. De prestigieuze filmprijzen worden op 25 april uitgereikt.

Bron: NOS.nl / Filmkrant.nl