IM Ot Louw

Ot Louw (Koog aan de Zaan, 10 januari 1946 – Bussum, 21 januari 2021) ) was een bekend en geliefd filmeditor, lid van de NBF sinds 1985.

Bijna veertig jaar lang is Ot Louw een begrip in de Nederlandse filmwereld geweest. Zo monteerde hij niet alleen kassuccessen als Ik ook van jou, Oeroeg en Kruimeltje, maar werkte hij verder al jarenlang samen met Theo van Gogh en deed veel werk voor tv.

Na zijn opleiding aan de filmacademie (1965- 1969), alwaar hij afstudeerde in het vak montage en geluid, kwam hij bij de Film- en Fotodienst van het leger en de filmdienst van de marine. Voordat hij in dienst kwam bij de NOS in 1973 was hij nog werkzaam bij o.a. Stichting Film & Wetenschap. Hij was de vaste van vernieuwende programmamakers, zo werkte hij voor Het gat van Nederland en de programma’s van Van Kooten en De Bie. Later legde hij zich meer toe op het monteren van speelfilms. In 1985 startte hij samen met Hans Dunnewijk zijn eigen montage bedrijf; “Het Materiaal”. Louw’s zoon Erik zal hem nu in het het bedrijf opvolgen.

Prijzen/Nominaties

  • Cultuurprijs Gemeente Bussum 1984
  • Gouden Kalf 1992, Vakprijs Montage op het Nederlands Filmfestival voor zijn werk tussen ’87 en ’92.
  • Nominatie Gouden Kalf 1998, Vakprijs Montage

Daarnaast zijn talloze films, waaraan zijn montagecredit is verbonden, zowel nationaal als internationaal in de prijzen gevallen, zoals negen Nipkowschijven (alsmede een Ere-Nipkow voor Van Kooten & De Bie) en 23 Gouden Kalveren, Zilveren Beer, Prix d’Europe, Prix Jeunesse, Emmy Academy Award (nominatie).

In 2009 werd Ot Louw daarom benoemd als erelid van de NBF vanwege zijn grote bijdrage aan de Nederlandse film. Louw accepteerde graag de benoeming, hoewel zijn lidmaatschap van de NBF niet zonder conflicten verliep, zo memoreerde hij destijds bij de feestelijke bijeenkomst: “Vandaag zou ik precies veertig jaar lid zijn, als ik niet gedurende korte tijd mijn lidmaatschap had opgezegd. Ik weet al niet meer waarom, maar ik had woorden met het bestuur.”

Op 21 januari 2021 is Ot Louw overleden aan de gevolgen van een besmetting van het COVID-19 virus. Op Facebook – waar hij zeer actief was – liet hij een indrukwekkende laatste boodschap achter onder het motto “Moritori te salutem!”. Ot Louw laat een prachtig en zeer omvangrijk oeuvre na waar we nog lang van zullen genieten.

Het bestuur van de NBF wenst zijn collega’s, vrienden en familie veel sterkte toe met dit verlies.


Meer weten over Ot Louw en zijn werk voor film en tv:

  • Op zijn eigen site OtLouw.nl en op IMDb zijn lijsten te vinden van de producties waar hij aan heeft bijgedragen. Beide zijn waarschijnlijk incompleet.
  • Hylke Beersta publiceerde een IM op Broadcast Magazine: Video-editor Ot Louw overleden
  • Ook op de website van het Nederlands Film Festival is een IM geplaatst met verwijzingen naar een groot aantal Nederlandse films: IM Ot Louw.