Talkshows mogen ondanks avondklok gasten ontvangen

Als de Tweede Kamer ermee instemt, gaat zaterdag of zondag de avondklok in. In principe moet iedereen dan tussen 20.30 en 04.30 uur binnenblijven. Talkshows en actualiteitenprogramma’s mogen bij de invoering van de avondklok gewoon gasten blijven ontvangen, zo heeft Mark Rutte gemeld.

Het demissionaire kabinet zelf zal terughoudend zijn met bezoeken van programma’s die na het ingaan van de avondklok live op televisie worden uitgezonden. Demissionair premier Mark Rutte zegt wel de mogelijkheid open te houden, omdat hij de programma’s belangrijk vindt.

“We zullen daar als kabinet heel terughoudend in zijn. Je kunt ook inbellen of je ’s middags laten filmen. Je hoeft niet per se aan tafel te zitten, maar als het moet en ze wat langer met je willen doorpraten, dan vind ik dat dat verstandig is.”

Dat zei Rutte woensdag tijdens de persconferentie over de aangescherpte coronamaatregelen. Daarin lichtte hij ook toe waarom deze programma’s ondanks de avondklok nog gasten mogen ontvangen.

Waardevol
“Al die actualiteitenprogramma’s en journaals zijn ontzettend belangrijk voor de overdracht van informatie. Mensen zijn bezig met wat er gebeurt. De krantenoplages en kijkcijfers stijgen. Wat zijn de maatregelen en welke discussies worden er gevoerd? Dat is erg waardevol.”

Rutte grapte aanvankelijk als antwoord op de vraag waarom televisieprogramma’s ’s avonds wel gasten mogen uitnodigen, dat de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers wel op televisie moest blijven verschijnen.

Maar de premier benadrukte daarna in alle ernst dat de aanwezigheid van deskundigen in de desbetreffende programma’s is heel belangrijk is. “Dat willen we mogelijk blijven maken”, aldus Rutte.

Bron: NOS/Nu.nl/BM