Brief taskforce aan fractievoorzitters ivm Coronadebat 13 jan

De Taskforce culturele en creatieve sector heeft vandaag de fractievoorzitters in de Tweede Kamer in een brief opgeroepen om op korte termijn een aantal noodzakelijke besluiten te nemen om de cultuursector perspectief te bieden. In het licht van de vanavond aangekondigde verlenging van de lockdown en met nog een paar weken te gaan naar het verkiezingsreces is snelheid geboden. Dinsdag 13 januari 2021 om 15.00 uur is er weer een plenair coronadebat in de Tweede Kamer.

Perspectief op heropening en zo snel mogelijk duidelijkheid over overbrugging kunnen voorkomen dat het seizoen 2021 verloren gaat en dat de vele werkenden en organisaties in deze sector ten onder gaan. In de brief schrijft de taskforce: “Culturele organisaties, producenten en creatieve professionals tonen zich wendbaar, maar kunnen en zullen niet investeren als het vertrouwen ontbreekt.”

Een snel besluit over de volgende vijf punten is daarbij essentieel:

1. Een Garantiefonds van € 500 miljoen in om o.a. culturele festivals te helpen bij door de pandemie onverzekerbare risico’s. Een besluit vóór 1 februari a.s. a.s. kan voorkomen dat het seizoen 2021 verloren gaat en producenten en toeleveranciers ten onder gaan.

2. Een routekaart, waarin er stapsgewijs meer ruimte is voor versoepeling van beperkingen om publiek te ontvangen, met publiek binnen anderhalve meter. Er mogen geen vermijdbare belemmeringen of onduidelijkheden ontstaan op de weg terug naar heropening van de sector.

3. Een snelle start van testevenementen (Fieldlabs), om kennis te verzamelen over het veilig organiseren van bijeenkomsten in een pandemiegevoelige samenleving. Sneltests zijn in ontwikkeling, de vaccinatie komt op gang, en de eerste resultaten van testprogramma’s, zoals onlangs in Barcelona, laten zien dat grotere culturele evenementen onder strikte voorwaarden mogelijk zijn.

4. Voor 12 februari a.s. duidelijkheid over ten minste een nieuw generiek steunpakket voor de tweede helft van 2021, mee-ademend met een herstellende economie. De geschatte bruto schade van de sector over 2020 en 2021 – dus voor verrekening van noodsteun – benadert € 4,5 miljard.

5. Een voortvarende verdeling en zorgvuldige toekenning van middelen, die zo snel mogelijk terecht moeten komen waar het nodig is. Dit geldt in het bijzonder voor zelfstandige makers en creatieven. Verruim daarom de TOZO door af te zien van een vermogens- en partnertoets en zorg dat de TONK is toegesneden op de doelgroep, door lage toegangsdrempels en mogelijkheden voor bevoorschotting.


Lees HIER de volledige brief en HIER het bericht van vanavond op NU.nl.