Filmfonds nieuws december 2020

De laatste nieuwsbrief van een bewogen jaar voor iedereen – inclusief de filmsector. Reflecterend was dit een jaar waarin een grote mate van flexibiliteit werd gevraagd van iedereen en ook bij het Fonds hebben we getracht zo goed mogelijk mee te bewegen. De steunmaatregelen werden goed benut en het draaien volgens protocol kon doorgaan. Uit het laatste steunpakket konden we onder meer de Steunmaatregel Productie uitwerken en de Garantieregeling Pandemie versterken. 
Lees meer.

Bero Beyer: “Zelden werd de weerbaarheid en creativiteit van de culturele sector zo op de proef gesteld als dit jaar. De effecten van de historische crisis zullen nog lang na-ijlen door het filmlandschap, maar hebben tegelijk de sterkte van die creativiteit onderstreept. Constant veranderen en ruimte zoeken hoort daar bij. Zo ook voor het Filmfonds.”

In 2021 zijn er bij het Fonds nieuwe organisatieveranderingen op komst, waarbij we veel nieuwe gezichten welkom mogen heten. Ook zijn er veranderingen in regelingen en structuur op de website.  Na de kerstvakantie informeren we jullie hierover in een (online) presentatie. De datum hiervoor volgt nog.

12 jaar Filmfonds: Dorien van de Pas

Dorien van de Pas rondt deze week haar laatste termijn af als Hoofd New Screen NL, het Fondsloket voor nieuw talent. Dorien startte in 2009 als Hoofd speelfilm en werd vervolgens Filmconsulent. Daarnaast stond ze aan de basis van een nieuwe afdeling als Hoofd New Screen NL; een veilige plek voor eigenzinnige en nieuwe makers. Bero Beyer: “Met gedreven enthousiasme, een fantastisch besef van cinematografische empathie en een feilloos gevoel voor talent heeft Dorien een grootse bijdrage geleverd aan de Nederlandse filmwereld. Namens het fonds, de vele, vele makers en zeker ook namens mezelf wil ik Dorien hier voor danken.” 
Lees meer.

Oproep laatste ronde De Oversteek

Dinsdag 2 februari is de deadline voor het indienen van een voorstel. De samenwerkende partijen zijn op zoek naar projecten die een eigentijds, urgent verhaal vertellen in een krachtige beeldtaal, met (internationale) festivalpotentie, waarbij de samenleving in al haar diversiteit wordt weerspiegeld. 
Producenten, scenaristen en regisseurs worden uitgenodigd om in teamverband een voorstel in te dienen. Weten of jouw project in aanmerking komt voor De Oversteek? Klik hier om direct de volledige procedure, de voorwaarden en meer informatie te lezen op filmfonds.nl. Regisseurs als Floor van der Meulen, Ena Sendijarevic, Sacha Polak, Jim Taihuttu, Saskia Diesing, Shariff Korver en Mees Peijnenburg kregen eerder dankzij De Oversteek de kans hun speelfilm te maken.

De Filmfonds deadlines 2021

De eerste deadlines voor 2021 zijn bekend. Binnenkort volgen er meer en ook meer informatie. Zet deze alvast in je agenda en houd onze website in de gaten. Bekijk deadlines hier.

Uitreiking Wildcards

Afgelopen zondag werden de Filmfonds Wildcards van 2020 uitgereikt tijdens de NFF Talentdagen van het Nederlands Film Festival. De winnaars van de Wildcard ontvangen €50.000 om zonder restricties een nieuwe documentaire, fictie- of animatiefilm te maken. De winnaar zijn voor fictie Marina Sulima (afstudeerfilm Parcelpaedia), Thom Lunshof (Harmonia), voor animatie Marten Visser (Hoanoe), Sohaib Bouaiss (A White Screen is Visible) en voor docu Milou Gevers (Waarom bleef je niet voor mij?) en Eline van der Kaa (De Reizigers). Lees meer.

Toekenning realiseringsbijdrage voor speelfilm, animatie en jeugdfilm

Het gaat om jeugdfilm Rood van Camiel Schouwenaar, geschreven door Tichelman (Rinkel Film), animatiefilm Miss Moxy van Vincent Bal en Sem Assink, geschreven door Maureen Versprille (Phanta Animation) en speelfilm De Man uit Rome van Jaap van Heusden, geschreven door Jaap van Heusden en Rogier de Blok (IJswater Films), die zijn geselecteerd voor een realiseringsbijdrage van Screen NL. 
Lees meer.

Steun voor 3 internationale coproducties met Nederlands aandeel

In de laatste ronde van 2020 voor de regeling Realisering minoritaire coproducties verleent het Filmfonds aan drie producties een bijdrage. Het gaat hierbij om drie speelfilms: Queen, geregisseerd en geschreven door Yasmine Benkiran (Nederlandse coproductent KeyFilm), Rift in the Ice, geregisseerd en geschreven door Maja Miloš (Nederlandse coproducent Volya Films) en Young Tesla and the Idea Poachers, geregisseerd door Petar Orešković, geschreven door Vanja Obad en Petar Orešković (Nederlandse coproducent Revolver Amsterdam). 
Lees meer.

Seeds of Deceit en Pleasure geselecteerd voor Sundance 2021

Documentaireserie Seeds of Deceit (geproduceerd door De Familie Film & TV in coproductie met de VPRO) van Miriam Guttmann, over de inmiddels overleden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat, die 65 patiënten met zijn eigen zaad insemineerde en speelfilm Pleasure van Ninja Thyberg (Nederlandse coproducent Lemming Film), over de twintigjarige Bella uit Zweden die het wil maken in de Amerikaanse pornoindustrie, zijn geselecteerd voor Sundance 2021. 
Lees meer.

Oproep Cross-overLab 2021 – Jouw ticket naar een andere discipline

Het Cross-overLab – ontstaan vanuit een samenwerking tussen het Vlaams Audiovisueel Fonds en het Filmfonds – is een creatief traject van zes maanden, dat je met behulp van hoogstaande coaching sessies, workshops en masterclasses helpt overschakelen naar een andere discipline waarin je nog niet professioneel hebt gewerkt. Nederlandse professionals uit de wereld van fictie, docu, animatie, theater en games die de ambitie hebben een andere discipline te ontwikkelen, kunnen zich voor 4 januari 2021 aanmelden via cross-overlab.com

Trainingen, festivals, labs

Klik hier voor een overzicht van trainingen, festivals en labs. Met oproepen van onder meer Sheffield Doc/Fest 2021Visions du Réel Industry CallHot Docs 2021 en ACE Mentoring Programme 2021

Bron: Nederlands Filmfonds