Filmbroed­plaats A’dam Noord open in voorjaar 2021

Het Moving Art Centre Amsterdam (MACA) komt eraan. Als alles meezit en corona voor niet al te veel oponthoud zorgt, opent de eerste filmbroedplaats van Nederland komend voorjaar de deuren. De loods bevat zo’n vijftig werkplekken voor audiovisuele producties, workshops, montage, fotoshoots en meer, bedoeld voor kunstenaars die zich bezighouden met film en daaraan gelieerde kunstdisciplines.

Het MACA is geïnspireerd op soortgelijke initiatieven in het buitenland. De oprichting van het centrum beantwoordt de roep om ruimte voor verdieping en experiment. Die is volgens velen onvoldoende aanwezig in de bestaande opleidingen en talentontwikkelingstrajecten. MACA werkt samen met verschillende organisaties uit de nationale en internationale filmindustrie.

MACA wordt filmbroedplaats genoemd, maar vervult meer functies dan die van hot spot voor talentontwikkeling. Het is ook een filmatelier, een ontmoetingsplek waar regisseurs, editors, scenaristen, decorbouwers, sound-designers, componisten, animators en anderen samenkomen om te werken en kennis uit te wisselen. MACA beschikt daarnaast over een presentatieplek voor en door professionals, waar previews, concerten, lezingen, eindexamenpresentaties, VR-installaties en Q&A’s kunnen plaatsvinden.

MACA wordt gehuisvest op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord, waar al meer AV-bedrijven als MTV, veel creatieve industrie en Nxt Museum zitten. De precieze locatie is MS van Riemsdijkweg 61-63, de loods op de kop van het terrein die je ziet als je met de pont aan komt varen.

Naast de vooraf noodzakelijke reparaties aan dak en verbindingsmuur, draagt MACA zelf zorg voor de verbouwingen die nodig zijn om de loods in te richten. Het startbudget is gefinancierd door Bureau Broedplaatsen, Eye Filmmuseum, het Prins Bernhard Cultuur Fonds  en Stichting CFAP, en wordt aangevuld met een lening van de Triodos Bank.

MACA is een tijdelijk initiatief. Na acht jaar vertrekt de organisatie, met achterlating van een goed geoutilleerde gebouw. Afhankelijk van de bestemmingsplannen van de gemeente voor dit gebied, is het mogelijk dat daarna een nieuw tijdelijk initiatief er gebruik van kan maken.

Bron: De Filmkrant
Auteur: Edo Dijksterhuis