EFA winnaars

Dit jaar worden de Europese filmprijzen voor het eerst onder de noemer “EFAs at Eight” uitgereikt gedurende een reeks virtuele evenementen die t/m 12 december ‘s avonds om 20.00 uur voor iedereen live via een stream te volgen zijn (europeanfilmawards.eu). 

Donderdag 10-12: beste Europese cinematografie, montage, production design, costume design, haar & make-up, originele score, geluid en visual effects

Donderdagavond 10 december zijn de Excellence Awards bekendgemaakt. De presentatie was in handen van EFA-president Wim Wenders en EFA-directeur Marion Döring

Een speciale achtkoppige jury koos online de winnaars in de categorieën beste Europese cinematografie, montage, production design, costume design, haar & make-up, originele score, geluid en visual effects. De speelfilms, die geselecteerd waren voor een European Film Award, en individuele aanbevelingen van de EFA documentaire selectiecommissie vormden het uitgangspunt. 

De leden van de jury: 
Marta Billingsley, sound editor, Italie
John Gürtler, componist, Duitsland
Rein Kotov, cinematographer, Estland
Catherine Marchand, costume designer, Belgie
Jonathan Morris, editor, UK
Anne Cathrine Sauerberg, make-up designer, Denemarken
Andraž Sedmak, visual effects, Slovenië
Sylvia Steinbrecht, production designer, Andorra

De European Film Academy en EFA Productions feliciteren de volgende award-winnaars: 

EUROPEAN CINEMATOGRAPHY 2020:
Matteo Cocco voor HIDDEN AWAY
Met behulp van licht, kleur en compositie schept Matteo Cocco de unieke wereld van de beroemde Italiaanse naïeve schilder en beeldhouwer Antonio Ligabue. De schoonheid en originaliteit van de tedere beelden leiden ons naar Antonio’s instinctieve en rauwe emotionele wereld. In deze sfeervolle film combineert Matteo verbazingwekkende impressionistische landschaps- en architectuuropnames met sensuele portretten van de hoofdrolspeler, terwijl deze in de zachte vacht van een paard leunt, een kakkerlak volgt die over de vloer rent, of met een kalkoen danst voor een publiek van plattelandskinderen.   

EUROPEAN EDITING 2020:
Maria Fantastica Valmori voor ONCE MORE UNTO THE BREACH
Deze documentaire is veel dank verschuldigd aan de montage. Het bestaat bijna volledig uit korrelig zwart-wit archiefmateriaal en elk shot is met zorg gekozen. Maria Fantastica Valmori bewerkt vakkundig de beelden van een trein die door Europa reist naar de frontlinie en beelden van wapenbroeders met scenes van geluk uit het verleden, maar ook dood en verderf in een door oorlog verscheurd Europa. De gebruikte archiefbeelden, ook van amateurs, zijn essentieel bij het vertellen van het verhaal. 

EUROPEAN PRODUCTION DESIGN 2020:
Cristina Casali voor THE PERSONAL HISTORY OF DAVID COPPERFIELD
Het betreft hier geen gewone historische verfilming. Het onderwerp is modern benaderd vol texturen, kleuren en oneindige details waarin zowel de kostuum- als het make-up department samen optrekken, waardoor een solide en consistente visuele ervaring ontstaat die, hoewel vol fantasie, realistisch en geloofwaardig aanvoelt.

EUROPEAN COSTUME DESIGN 2020:
Ursula Patzak voor HIDDEN AWAY
De kostuums van de film zitten boordevol details. Ursula Patzak heeft realistische en creatieve kostuums gemaakt die de plot ondersteunen en dragen, maar nooit de aandacht afleiden. Dat is de kunst van costume design. Haar kleding is efficient en toch discreet en laten alle ruimte die nodig is om het verhaal te ontvouwen. 

EUROPEAN MAKE-UP & HAIR 2020: 
Yolanda Piña, Félix Terrero & Nacho Diaz voor THE ENDLESS TRENCH
Zonder dat de kijker het zelfs maar merkt kunnen enorme haar & make-up aanpassingen het verschil maken. Dat vereist vaardigheid, geduld en nauwkeurige ideeën. Yolanda Piña, Felix Terrero en Nacho Diaz slagen daarin. In de film leven we meer dan drie decennia mee met Higino en Rosa. De veroudering van de personages is vloeiend, indrukwekkend en zeer geloofwaardig. Geen moment onderbreekt het je kijkervaring en je voelt echt het verstrijken van de tijd. 

EUROPEAN ORIGINAL SCORE 2020: 
Dascha Dauenhauer voor BERLIN ALEXANDERPLATZ 
De score maakt gebruik van het hele spectrum van filmmuziek – van grote orkestrale arrangementen tot kamervormige strijkers, elektronische en meeslepende klanken tot popmuziek. De indrukwekkende score past perfect bij het geluidsontwerp en stuwt het verhaal voort.

EUROPEAN SOUND 2020: 
Yolande Decarsin voor LITTLE GIRL 
Het geluidsontwerp in deze documentaire bereikt iets dat bijna onmogelijk is: heel voorzichtig en subtiel neemt het je mee in het leven van de kleine Sasha en haar familie. Je hebt niet langer het gevoel dat je van buitenaf naar iets kijkt, maar alsof je er bij bent terwijl de kinderen zich klaarmaken voor school, dat je bij hen in de tuin zit, of met hen luncht. 

EUROPEAN VISUAL EFFECTS 2020: 
Iñaki Madariaga voor THE PLATFORM 
De visuele effecten creëren een zeer donkere en meeslepende omgeving. Ze helpen het verhaal, net als het centrale platform, dat door de effecten een geheel eigen entiteit wordt. De creativiteit is eenvoudig en verbazingwekkend in zijn minimalistische expressie die een onvergetelijke emotionele en visuele ervaring creëert. 

Donderdag 10-12: EURIMAGES Co-Production Award, Beste Europese korte film en de European University Film Award (EUFA)

Gepresenteerd door de Engelse producent, festivaldirecteur en EFA-bestuurslid Mike Goodridge, zijn donderdagavopnd 10 december in het programma “EFAs at Eight” de winnaars bekendgemaakt in de categorieën EURIMAGES Co-Production Award, Beste Europese korte film en de European University Film Award (EUFA).

EURIMAGES CO-PRODUCTION AWARD 2020
Luís Urbano, Portugal

Sinds 2005 heeft Luís Urbano veel films geproduceerd van bekende regisseurs zoals Miguel Gomes, João Nicolau, Sandro Aguilar, Salomé Lamas en Manoel de Oliveira. Hij produceerde ook LETTERS FROM WAR en EMPIRE HOTEL van Ivo M. Ferreira. Onlangs produceerde en/of coproduceerde hij HOW FERNANDO PESSOA SAVED PORTUGAL van Eugène Green, FRANKIE van Ira Sachs, TECHNOBOSS van João Nicolau en PATRICK van Gonçalo Waddington. EURIMAGES ondersteunde zijn bedrijf als gedelegeerd producent van ARABIAN NIGHTS VOLUMES 1 TO 3 van Miguel Gomes, ELDORADO XXI van Salomé Lamas en eerder genoemde PATRICK van Gonçalo Waddington. 
De EURIMAGES CO-PRODUCTION AWARD erkent de belangrijke rol van coproducties bij het bevorderen van internationale samenwerking. EURIMAGES, in 1988 opgericht door de Raad van Europa, is een ondersteuningsfonds voor filmcoproductie, -distributie en tentoonstellingen, 

EUROPEAN SHORT FILM 2020
ALL CATS ARE GREY IN THE DARK (NACHTS SIND ALLE KATZEN GRAU)
Zwitserland
REGIE: Lasse Linder

De winnaar van de EUROPEAN SHORT FILM, de beste Europese korte film, is gekozen door de meer dan 3800 EFA Members. De selectie- en nominatieprocedure voor deze categorie wordt georganiseerd door de European Film Academy en EFA Productions in samenwerking met een reeks Europese filmfestivals waaronder het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en Go Short – International Short Film Festival Nijmegen. Op al deze 24 festivals droeg een onafhankelijke jury een van de in competitie vertoonde Europese korte films voor als kandidaat. Uit deze lijst nomineerden de festivals vijf titels. De winnaar dit jaar was voorgedragen door het Filmfestival van Sarajevo. 

EUROPEAN UNIVERSITY FILM AWARD 2020
SAUDI RUNAWAY
Zwitserland
REGIE: Susanne Regina Meures

Deze prijs, die in 2016 geïntroduceerd is in samenwerking met Filmfest Hamburg, wordt bepaald door studenten uit heel Europa. Op 25 universiteiten uit even zoveel landen, waaronder Universiteit Utrecht, kozen de studenten uit de genomineerde films hun favoriet. Vanaf 8 december heeft een afgevaardigde van iedere universiteit deelgenomen aan een digitaal overleg over de genomineerde titels en de uiteindelijke winnaar aangewezen………


Vrijdag 11-12: Beste Europese komedie en Beste Europese animatiefilm

Gepresenteerd door de Engelse producent, festivaldirecteur en EFA-bestuurslid Mike Goodridge, zijn vrijdagavond 11 december in het programma “EFAs at Eight” de winnaars bekendgemaakt in de categorieën Beste Europese komedie en Beste Europese animatiefilm

De European Film Academy en EFA Productions  feliciteren de volgende award-winnaars: 

BESTE EUROPESE KOMEDIE 2020
THE BIG HITUN TRIOMPHE
Frankrijk
Regie: Emmanuel Courcol 
Scenario: Emmanuel Courcol & Thierry de Carbonnières 
Productie: Marc Bordure & Robert Guédiguian

Meer dan 3800 EFA-leden brachten hun stem uit op drie genomineerde films, die voorgedragen waren door een commissie bestaande uit de EFA Board Members Katriel Schory (Israel) en Angela Bosch Ríus (Spanje), regisseur/scenarioschrijver Paddy Breathnach (Ierland), festivalprogrammeur Markus Duffner (Duitsland/Italie) en distributeur/festivalprogrammeur Selma Mehadžić (Kroatie).

BESTE EUROPESE ANIMATIEFILM
2020JOSEP
Frankrijk, Belgie, Spanje
Regie: Aurel
Scenario: Jean-Louis Milesi
Productie: Serge Lalou

Op basis van vier nominaties kozen meer dan 3800 EFA-leden de winnaar. De nominaties zijn voorgedragen door een commissie bestaande uit de  EFA Board Members Béatrice Thiriet (Frankrijk), regisseur Anca Damian (Roemenie), producent Antonio Saura (Spanje) en, namens CARTOON, de Europese Associatie van Animatiefilms, Diogo Carvalho (producent, Portugal), Camilla Deakin (producent, UK) en Norbert Laporte (adviseur, Luxemburg).

Zaterdag 12-12: documentaire, Discovery (beste debuutfilm), actrice, acteur, scenario, regie en film

In EFAs 2020 Grand Finale vanuit het Futurium in Berlijn zijn zaterdagavond 12 december de winnaars bekendgemaakt van de Europese filmprijzen voor documentaire, Discovery (beste debuutfilm), actrice, acteur, scenario, regie en film. Tevens werd aan Mark Cousins de award uitgereikt voor Innovative Storytelling.

De presentatie was in handen van de bekende Duitse TV-host Steven Gätjen met medewerking van de scheidende EFA-directeur Marion Döring, EFA-voorzitter Mike Downey, de nieuwe EFA-president Agnieszka Holland en Wim Wenders, tot nu toe EFA-president.

De meer dan 3800 leden van de European Film Academy – filmmakers uit heel Europa – hebben met het uitbrengen van hun stem bepaald wie de awards krijgen. De European Film Academy en EFA Productions feliciteren de volgende award-winnaars: 

EUROPEAN FILM 2020
ANOTHER ROUND (DRUK)
Denemarken, Nederland, Zweden
REGIE: Thomas Vinterberg 
PRODUCTIE: Sisse Graum Jørgensen & Kasper Dissing in coproductie met Topkapi Films 

EUROPEAN DISCOVERY 2020 – Prix FIPRESCI
SOLE
Italie, Polen
REGIE: Carlo Sironi

EUROPEAN DOCUMENTARY 2020
COLLECTIVE (COLECTIV)
Roemenië, Luxemburg
REGIE:  Alexander Nanau

EUROPEAN DIRECTOR 2020
Thomas Vinterberg voor ANOTHER ROUND (DRUK)

EUROPEAN ACTRESS 2020
Paula Beer in UNDINE 

EUROPEAN ACTOR 2020
Mads Mikkelsen in ANOTHER AROUND (DRUK)

EUROPEAN SCREENWRITER 2020
Thomas Vinterberg & Tobias Lindholm voor ANOTHER ROUND (DRUK)

De door het EFA-bestuur gepresenteerde nieuwe categorie:
EFA AWARD FOR INNOVATIVE STORYTELLING
Mark Cousins voor WOMEN MAKE FILM: A NEW ROAD MOVIE THROUGH CINEMA
Met deze onderscheiding wil de European Film Academy hulde brengen aan een baanbrekende documentaire geproduceerd door Hopscotch Films uit Schotland. Deze 14-uur durende odyssee laat de kijker kennismaken met een groot aantal vrouwelijke filmmakers die ondanks hun grote kwaliteit vaak over het hoofd worden gezien. Aan de hand van bijna duizend filmfragmenten uit zes continenten over een periode van  dertien decennia, vraagt Mark Cousins hoe films worden gemaakt, opgenomen en gemonteerd; hoe verhalen worden gevormd en hoe films leven, liefde, politiek, humor en dood verbeelden, allemaal door de lens van enkele van de grootste regisseurs ter wereld. Allemaal vrouwen.

Voor het eerst maakt EFAs dit jaar ook de nominaties bekend voor de LUX European Audience Award, gepresenteerd door het Europees Parlement en de European Film Academy, in samenwerking met de Europese Commissie en Europe Cinemas.

GENOMINEERD VOOR DE LUX EUROPEAN AUDIENCE FILM AWARD:

ANOTHER ROUND (DRUK)
Denemarken, Nederland, Zweden
REGIE: Thomas Vinterberg
SCENARIO: Thomas Vinterberg & Tobias Lindholm
PRODUCTIE: Sisse Graum Jørgensen & Kasper Dissing, in coproductie met Topkapi Films

COLLECTIVE (COLECTIV)
Roemenie, Luxemburg
REGIE: Alexander Nanau
SCENARIO: Antoaneta Opris & Alexander Nanau
PRODUCTIE: Alexander Nanau, Bianca Oana, Bernard Michaux & Hanka Kastelocova

CORPUS CHRISTI (BOŻE CIAŁO)
Polen, Frankrijk
REGIE: Jan Komasa
SCENARIO: Mateusz Pacewicz
PRODUCTIE: Leszek Bodzak & Aneta Hickinbotham

De drie genomineerde films zullen in alle 24 EU-talen worden ondertiteld om voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te zijn. Tussen half december en half april kan men de films bekijken en online de stem uitbrengen op www.luxaward.eu. De uiteindelijke winnaar wordt bepaald door het Europese publiek en de leden van het Europees Parlement, elk met 50% van de stemmen. Op 28 april 2021 wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens een ceremonie in het Europees Parlement. #luxaward

Bron: European Film Awards