Agnieszka Holland gekozen tot nieuwe EFA-president,

Matthijs Wouter Knol start als EFA-directeur Leontine Petit nieuw bestuurslid

De meer dan 3800 leden van de European Film Academy (EFA) hebben de Poolse regisseur Agnieszka Holland gekozen tot nieuwe EFA-president. 

“Terwijl we zowel Agnieszka als Matthijs met open armen ontvangen,” zegt blijvend EFA-voorzitter Mike Downey, “markeert het vertrek van Wim Wenders en Marion Döring het einde van een tijdperk voor de Academy. Dit gezegd hebbende – en ik weet dat ik kan spreken namens Wim, Marion en het bestuur, is dat met deze twee nieuwe benoemingen de toekomst van de Academy verzekerd is. Hun ervaring en aanzien in de filmindustrie, ondersteund door een bestuur met een aantal nieuwe leden, zullen in de bizarre tijd waarin we verkeren het beste bieden.”    

Agnieszka Holland, die van 2014 tot 2019 vice-voorzitter was van het EFA-bestuur, neemt de plaats in van de Duitse regisseur Wim Wenders, die sinds 1996 president was van de European Film Academy. 

“De tijd is uitdagend en om de creatieve kracht van de onafhankelijke cinema en de betrokkenheid van ons publiek te waarborgen, moeten we al onze ervaring en verbeeldingskracht inzetten. Ik geloof dat hierin een belangrijke rol is weggelegd voor EFA en ik ben blij er deel van uit te maken,” aldus Agnieszka Holland.

Zoals reeds in mei aangekondigd volgt de Nederlander Matthijs Wouter Knol, tot voor kort op de Berlinale directeur van de European Film Market, Marion Döring als EFA-directeur op.

“Ik kijk er naar uit om de Academy in een nieuwe en duurzame richting te ontwikkelen en haar positie in Europa te versterken tor een plek waar iedereen zich thuis kan voelen, het hele jaar door. Met de stevige basis die Wim Wenders en Marion Döring hebben gelegd, zie ik het als een geluk om samen met Agnieszka Holland en Mike Downey verder aan nieuwe plannen te kunnen werken.” – Matthijs Wouter Knol.

De leden van de European Film Academy hebben ook zes nieuwe leden gekozen voor het EFA bestuur: Bettina Brokemper en Nina Hoss voor Oostenrijk/Duitsland/Zwitserland, Marta Donzelli voor Italie, Ildikó Enyedi voor Centraal & Oost Europa, Leontine Petit voor Belgie/Nederland/Luxemburg en Antonio Saura voor Spanje/Portugal. Welkom! 

En veel dank aan de vertrekkende bestuursleden Tilde Corsi, Valérie Delpierre, Vanessa Henneman, Henning Kamm, Ewa Puszczyńska en Ira von Gienanth!

Jim Sheridan is herkozen voor UK/Ierland en Christophe Leparc voor Frankrijk.

Het EFA-bestuur ziet er vanaf 1 januari 2021 als volgt uit: 

Voorzitter: 

Mike Downey, producent, Ierland

Vice-voorzitters: 

Rebecca O’Brien, producent, UK

Ada Solomon, producent, Roemenië

Bestuursleden:

Graziella Bildesheim, producent, Italie

Àngela Bosch Rius, producent, Spanje

Bettina Brokemper, producent, Duitsland

Marta Donzelli, producent, Italie

Ildikó Enyedi, regisseur, Hongarije

Mike Goodridge, producent, UK

Nina Hoss, actrice, Duitsland

Anita Juka, producent, Kroatië

Baltasar Kormákur, regisseur, IJsland

Christophe Leparc, festival, Frankrijk

Leontine Petit, producent, Nederland

Antonio Saura, producent, Spanje

Katriel Schory, producent, Israel

Jim Sheridan, regisseur, Ierland

Joanna Szymańska, producent, Polen

Béatrice Thiriet, componist, Frankrijk