Frans Klein BM Omroepman van het Jaar 2020

Frans Klein is door mediavakblad BM (Broadcast Magazine) uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar 2020. De redactie reikte deze prijs voor de 30e keer uit. De directeur Video bij de NPO kreeg de bijbehorende wisselbeker coronaproof overhandigd door Jeroen Pauw, de Omroepman van 2019, in een speciale YouTube-video.

Normaal wordt de nieuwe Omroepman of –vrouw gehuldigd onder het toeziend oog van honderden aanwezigen in Beeld en Geluid in Hilversum, maar daar kon ditmaal geen sprake van zijn. In plaats daarvan maakte FC Klap, de uitgever van BM, een verrassende videoregistratie, inclusief terugblik op het bizarre (media)jaar. Daarin onder andere een zoektocht op het Media Park, de ‘overval’ bij Frans Klein thuis, een interview met Jeroen Pauw en felicitaties van Eva Jinek, Matthijs van Nieuwkerk, Paul de Leeuw, Pieter Broertjes en Beeld en Geluid-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer.

Meerwaarde
Jaar in, jaar uit onderstreept de Nederlandse publieke omroep haar impact. Waar de grote commerciële omroepblokken de laatste jaren flink terrein moesten prijsgeven, daar blijft de NPO fier overeind als marktleider. Kijkcijfers zeggen natuurlijk niet alles, maar dat de publieke omroep van grote meerwaarde is in het Nederlandse medialandschap staat buiten kijf. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan Frans Klein, als directeur Video bij de NPO eindverantwoordelijk voor het publieke programma-aanbod op tv, on demand en online.

Doorslaand succes
Juist in dit coronajaar bewijst de NPO zich weer als degelijk en betrouwbaar baken, een ‘veilig buurthuis’ waar de waan van de dag alle ruimte krijgt, maar ook in perspectief wordt geplaatst en geduid. Dat gebeurt onder andere ook in Op1, de dagelijkse talkshow met wisselende presentatieduo’s die vooraf tot veel scepsis leidde.

De gewaagde opzet is echter een doorslaand succes gebleken, wat mede op het conto van Frans Klein mag worden geschreven. Gevoegd bij het feit dat hij al zo lang loyaal bouwt en stuurt aan de publieke programmering en het schip strak op koers weet te houden in zeer woelige baren, geeft dat de redactie van BM voldoende redenen om Frans Klein te benoemen tot Omroepman van het Jaar 2020.

Reactie Shula Rijxman
De NPO feliciteert Frans Klein van harte met zijn uitverkiezing tot Omroepman van het Jaar 2020. “We zien dit ook als een erkenning voor wat de publieke omroep voor Nederland heeft kunnen betekenen. Wij zijn trots op wat Frans samen met de omroepen en alle NPO-collega’s in het afgelopen jaar heeft gerealiseerd”, aldus Shula Rijxman, bestuursvoorzitter NPO.

De winnaars
De lijst met Omroepmannen en -vrouwen van het Jaar ziet er in chronologische volgorde als volgt uit:

1991 Boudewijn Paans
1992 Aart Geurtsen
1993 Freddy Thyes
1994 Lejo Schenk
1995 Paul Witteman
1996 Fons van Westerloo
1997 Joop van den Ende
1998 Burny Bos
1999 John de Mol
2000 Frits Barend & Henk van Dorp
2001 Arthur Valkieser
2002 Cathy Spierenburg
2003 Peter R. de Vries
2004 Gerard Timmer
2005 John de Mol
2006 Paul de Leeuw
2007 Ton F. van Dijk
2008 Tina Nijkamp
2009 Linda de Mol
2010 Erland Galjaard
2011 John de Mol
2012 Matthijs van Nieuwkerk
2013 Bert Habets
2014 Jan Slagter
2015 Humberto Tan
2016 Floortje Dessing
2017 Eva Jinek
2018 Beau van Erven Dorens
2019 Jeroen Pauw
2020 Frans Klein

In BM 393 komt Frans Klein uitgebreid aan het woord, dat is hier te lezen. Hij siert ook de cover van het blad, dat vanaf 10 december eenmalig verkrijgbaar is in de losse verkoop. Behalve voor de Omroepman van het Jaar heeft de extra dikke editie van hét mediavakblad ook plaats ingeruimd voor een uitgebreide radioterugblik, de terugkeer van Big Brother en interviews met onder anderen Ruud de Wild & Olcay Gulsen, Fresia Cousiño Arias (ESPN), Karin de Groot (ITV Studios Netherlands), Paul Römer (Talpa Network) en Maurice Hols (ViacomCBS).

Bron: BM