Nieuwe talentregelingen NPO-fonds voor series, scenario en onderzoek

Het NPO-fonds lanceert deze week een serie nieuwe talentregelingen waarvoor vanaf volgend jaar aangevraagd kan worden. Hiermee wil het fonds inspelen op het veranderde medialandschap en ruimte bieden aan meer diverse verhalen. Ook wordt er structureel samengewerkt met 3LAB zodat nieuwe makers beter aan bod komen.

“Sinds de start van het fonds in 2017 bleek dat er grote behoefte is aan nieuwe manieren om verhalen te vertellen”, zegt Hanneke Bouwsema, algemeen secretaris van het NPO-fonds. “Tot nu toe waren alle regelingen gericht op lineaire vertoning en single plays terwijl de nadruk tegenwoordig ligt op series en producties voor het web aan populariteit winnen. In 2018 hebben we nieuwe reguliere regelingen voor onder andere podcasts en webseries geïntroduceerd. Dat breiden we nu uit met talentregelingen.”

De oude regelingen KORT! en De Straat houden op te bestaan in 2021 en een jaar later stopt ook De Oversteek. De €2,6 miljoen die jaarlijks is gereserveerd voor talentontwikkeling – op een totaalbudget van €16 miljoen – wordt voortaan onder andere uitgegeven via de vier nieuwe regelingen. De Serieregeling-scenario (webdrama) komt tegemoet aan de vraag om meer en betere scenario-ontwikkeling, en de wens om in teams te kunnen werken. Midcareer filmmakers kunnen van de onderzoeksregeling gebruik maken voor bijscholing. En jonge makers kunnen terecht bij 3LAB kort voor het maken van korte non-fictie en fictiefilms. In 2022 komt er nog een regeling voor midlength producties bij.

“De onderzoeksregeling is bedoeld voor bijvoorbeeld een podcastmaker die webdrama wil leren ontwikkelen of een regisseur van webdrama die juist iets anders met acteursregie wil. De ontwikkeling van extra skills moet wel gerelateerd zijn aan een omroepproject en de bijdrage is maximaal €5000.”

Bij één van de nieuwe talentregelingen is gekozen voor samenwerking met 3LAB, het experimentele platform dat de afgelopen jaren succesvolle producties als Mijn seks is stuk en Mijn dochter de vlogger afleverde. “De afgelopen drie jaar konden we sporadisch een korte film ontwikkelen maar kregen we wekelijks gedegen plannen opgestuurd waar we niets mee konden”, vertelt Jos Arthursen van 3LAB. “Door de samenwerking met het NPO-fonds kunnen we jaarlijks vier korte fictiefilms en vier documentaires maken, met een maximum budget van €40.000 per stuk.”

Het merendeel van de aanvragers bij 3LAB heeft een opleiding gedaan aan de Filmacademie, de HKU of St. Joost, maar een diploma is voor ondersteuning via 3LAB kort niet nodig. “Wij hebben een open deur richting jonge makers en dat mogen ook autodidacten zijn. Ze kunnen indienen vanaf februari en we hopen eind 2021 de eerste resultaten te tonen. Het is ons streven dat makers doorstromen binnen NPO3 en de andere regelingen van het NPO-fonds. Het perfecte voorbeeld is ANNE+, dat eerst een online productie was en daarna doorgroeide tot tv-serie.”

Waarschijnlijk komt er in 2021 ook nog een nieuwe talentregeling voor documentaire. Voorlopig blijven Teledoc Campus, IDFAcademy & NPO-fonds workshop en ZappDoc LAB bestaan.