Deze week bij Eye

Twee opmerkelijk eigenzinnige filmmakers maken deze week hun opwachting in Eye, Sunny Bergman en Ramón Gieling. Sunny geeft een masterclass hoe je film activistisch kunt inzetten bij de bestrijding van onrecht in de wereld; Ramón heeft Eye tot zijn beschikking voor een digitale tentoonstelling, een filmprogramma – waaronder de klassiekers Johan Cruijff – En un momento dado, en Erbarme dich – Matthäus Passion Stories – plus de presentatie van zijn boek ‘Wegens werkzaamheden geopend’.

Dan zijn er nog de onvermijdelijke randvoorwaarden van filmbezoek in coronatijd. Vanaf 1 december is iedere bezoeker verplicht een mondkapje te dragen. Behalve als je in de filmzaal in je stoel zit – waar het tenslotte allemaal om is begonnen.

Masterclass en première Sunny Bergman
Regisseur Sunny Bergman vertelt over de wisselwerking tussen film en activisme, onder meer aan de hand van scènes uit haar nieuwste film Oproerkraaiers. De première (met Q&A) en masterclass is ook te volgen via livestream.
Lees meer

Première Notturno met live Q&A regisseur
Regisseur Gianfranco Rosi geeft volgende week woensdagavond, na de voorstelling, een video-interview (Engels gespr.) o.l.v. filmjournalist Hugo Emmerzael. Rosi’s nieuwste documentaire gaat donderdag in première.
Lees meer

Ramón Gieling at Work: Q&A, live muziek
Deze week o.m.: Duende met Q&A regisseur; Erbarme Dich met live optreden door zangeressen Meneka Senn, Boukje van Gelder en pianist Tobias Borsboom. Plus: live flamenco-concert (Jeff Heijne) bij En un momento dado.
Lees meer

Vier films in Eye Classics: Hitchcock e.a.
Komende week in de reeks Eye Classics: digitale restauraties van Lola Montès (Max Ophüls) en Jean-Luc Godards Le mépris. Ook: North by Northwest (35mm, Alfred Hitchcock) en de documentaire Hitchcock/Truffaut.
Lees meer

Premières Just 6.5Calamity;Woody Allen
Vanaf komende week: Rifkin’s Festival van Woody Allen, de Iraanse drugsthriller Just 6.5 van Saeed Roustayi (**** VPRO, ook op Picl) en de animatie Calamity (**** VPRO, Nederlands gespr.) van Rémi Chayé voor de jeugd.
Lees meer

Geef een Eye-membership cadeau
Op zoek naar een magisch cadeau voor de feestdagen én tegelijkertijd Eye een warm hart toedragen? Geef het Eye Society membership cadeau! Voor een kijkje achter de schermen, en: je support ook Eye met dit originele cadeau.
Lees meer

Kijk Ons: Kom hier dat ik u kus
Kijk Ons, de opvolger van de Nederlandse Filmnacht, presenteert een voorpremière van de verfilming van het boek van Griet Op de Beeck door Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden. Vanaf volgende week in Eye.
Lees meer