Zorgen bij Kamerleden om medewerking NPO voor gezamenlijk videoplatform

Diverse Kamerleden uit de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zich zorgen of de NPO wel voldoende meewerkt aan het gezamenlijke videoplatform NLZIET om te concurreren tegen internationale contentreuzen, zoals Youtube, Netflix en Facebook.

Volgens GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld plaatst de NPO nu te veel content op de verschillende social media: “Ik ben er geen voorstander van om ons lot in handen te leggen van grote buitenlandse distributeurs als YouTube.”

Verschillende Kamerleden hebben hun twijfels bij de rol van de NPO bij de verdere ontwikkeling aan NLZIET. RTL en Talpa hebben aangegeven naast de premium versie een gratis variant van NLZIET te willen introduceren, maar dit houdt de publieke omroep tot op heden tegen.

PVV, VVD, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, D66 hebben in het mediadebat allen aandacht gevraagd verdere samenwerking in NLZIET.

‘Hoe zit het met freemium en en waarom beroept de NPO zich steeds op het dienstbaarheidsverbod?’ vroeg Zohair El Yassini (VVD) aan Minister Slob.

Martin Bosma (PVV): ‘Wanneer stopt die flauwekul van de VOD-concurrentie van NPO richting NLZIET? Sla die koppen eens tegen elkaar!’

Lisa Westerveld (Groenlinks) maakte zich ook zorgen om de kwaliteit van NPO Start. Westerveld: ‘Hun streamingdienst moet drastisch worden verbeterd. In de samenwerking binnen NLZIET trapt de NPO steeds op de rem waarom is dat?’

Harry van der Molen (CDA) sloot zich aan bij de vragen die over NLZIET die door andere Kamerleden zijn gesteld en vroeg zich ook af waarom er een verschil is in de aanpak van NPO Start en NPO Plus. ‘Er is een terugkijk behoefte voor beiden.’, aldus Van der Molen.

Minister Slob ging niet in op het idee van een gratis versie en gaf aan dat de publieke omroep momenteel wel meewerkt. “Wij zien dat de meeste content op NLZIET gewoon bij de publieke omroep vandaan komt, dat kan iedereen zelf zien. Mijns inziens werkt de NPO gewoon goed mee.”

De Raad voor Cultuur noemde het vorig jaar onwenselijk dat er verschillende concurrerende platforms bestaan die zich met Nederlandstalige producties op de consument richten. Volgens het belangrijkste adviesorgaan van de regering op gebied van cultuur is er een groot risico op versplintering en zou dit leiden tot teloorgang van Nederlands aanbod tussen dominante buitenlandse platforms. De Raad voor Cultuur adviseerde daarom Slob om meer focus te leggen op NLZIET.

Bron: Spreekbuis.nl