FNV en NVJ in actie: ‘Arbeidsmarkt in de mediasector’

Diverse medewerkers van de publieke omroep voelen zich erg onzeker over hun werk en inkomen. Zij hebben daarom dinsdag 24 november online gesproken met Tweede Kamerleden die zich bezighouden met de media.

Ook gaven zij hen een bonsaiboompje. ‘Dat staat symbool voor de publieke omroepen en de mensen die er werken’, zegt Andrée Ruiters, cao-onderhandelaar FNV Media & Cultuur. ‘Een bonsaiboompje is sterk, maar om hem tot zijn recht te laten komen moet je er wel goed voor zorgen. De mensen bij de publieke omroep zeggen hiermee: waardeer ons alsjeblieft en investeer in meer werkzekerheid, voor ons én voor een sterke publieke omroep.’

De omroepmensen hebben de leden van de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gevraagd om minister Arie Slob aan te pakken op zijn mediabeleid. Zij zijn teleurgesteld in hem omdat hij nog altijd niets heeft gedaan dat hun positie bij de publieke omroep verbetert. Terwijl hij vorig jaar beloofde dat hij nog voor de zomer zou komen met voorstellen die een einde moeten maken aan de werkonzekerheid van de mediamakers.

Ruiters: ‘Meer dan duizend omroepmedewerkers hebben een onzeker contract en blijven tegen dit probleem aanlopen. Geef hen na jaren van onzekerheid nou de waardering die ze verdienen. Dat is ook in het belang van de omroep. Want heel veel kennis en kunde verdwijnen als mensen maar komen en gaan. De omroepbazen wijzen ondertussen voor een oplossing naar de minister en hij wijst terug naar hen. Zo ga je slecht om met je mensen en met publiek geld. Pak toch je verantwoordelijkheid als goede werkgever en opdrachtgever.’

Ruiters wil dat Slob duidelijke kaders aangeeft. ‘De minister financiert de publieke omroep dus mag hij er ook eisen aan stellen. Zodat medewerkers in de hele keten van nieuwsvoorziening en de audiovisuele sector kunnen rekenen op meer werkzekerheid; van redacteur tot cameraman en van journalist tot technicus.’

Verder vindt zij dat Slob bij collega Koolmees (Sociale Zaken) moet aandringen om de aanbevelingen van de Commissie Borstlap over te nemen. Zoals vereenvoudiging van arbeidsrelaties naar drie smaken: direct in dienst met een vast of tijdelijk contract, uitzendkracht voor ‘piek en ziek’ of een echte zzp’er.

bron: Spreekbuis.nl


Afgelopen week antwoordde minister Slob op de door de Kamer en Nederlandse Vereniging van Journalisten geuite zorgen over de journalistieke arbeidsmarkt. In zijn brief aan de Tweede Kamer reageert Slob op de huidige knelpunten, de situatie bij de omroepen en de Fair Practice Code. De brief van Slob getiteld ‘Arbeidsmarkt in de mediasector’ zal aanstaande maandag 30 november in de Commissie: Onderwijs, Cultuur en Wetenschap besproken worden.

De NVJ is blij met de erkenning van de minister, maar mist harde aanbevelingen en concrete maatregelen.

In zijn brief erkent minister Slob de door de NVJ gesignaleerde problemen over de onzekere positie van veel journalisten. Hieronder vallen verslaggevers die tegen lage tarieven als freelancer werken. Of journalisten die met een tijdelijk contract binnen de omroep aan het lijntje worden gehouden. Hij juicht de door de NVJ afgesloten Fair Practice Code toe, omdat deze zorgt voor een betere positie van freelancers bij de omroep. Ook benadrukt Slob dat vakbonden door de nieuwe regels van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) nu in staat zijn om collectieve afspraken te maken voor freelancers. Om zo langs deze weg betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen voor de zzp’ers.

De NVJ is blij met deze erkenning van de minister voor de stappen die de NVJ in het freelance-dossier heeft weten te zetten bij de omroep.

NVJ: ‘Tegelijkertijd zijn we teleurgesteld dat Slob het nalaat om zelf als belangrijke speler en subsidieverlener in de sector de verantwoordelijkheid te nemen voor de dramatische positie waarin veel freelancers en tijdelijke werknemers in de mediasector verkeren.

‘Wij hadden graag gezien dat Slob de bij de omroep afgesloten Fair Practice Code als voorwaarde zou stellen in de private sector’, zegt Thomas Bruning van de NVJ. NVJ had graag voorwaarden gezien bij bijvoorbeeld de toekenning van corona-steun aan mediabedrijven en bij de gelden voor onderzoeksjournalistiek. Ook bij het inzetten van overheidsgeld voor private mediabedrijven zou dat volgens hen een goede stok achter de deur opleveren.

Bron: NVJ