Deze week bij Eye

Vorige week te zien tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), nu in première in Eye: White Cube van Renzo Martens (Episode 3: ‘Enjoy Poverty’). Donderdagavond en vrijdagmiddag met Q&A regisseur, o.l.v. journalist Edo Dijksterhuis.

Vanavond en morgen in Eye en online, zijn er nog films van IDFA te zien waaronder A Night at the Opera van Sergei Loznitsa – met archiefmateriaal over de opera in Parijs -, en Zappa (Alex Winter) met beelden uit het archief van Frank Zappa. En uit de Top-10 van IDFA-eregast Gianfranco Rosi: Anna (Alberto Grifi & Massimo Sarchielli, IT 1975).

Eye bar-restaurant is gesloten maar biedt de mogelijkheid om – voor thuis – een borrelbag of diner te bestellen. De inhoud mag alleen buiten Eye worden genuttigd. Binnen Eye geldt het advies om altijd een mondkapje te dragen op weg naar (en van) de zaal en tentoonstellingsruimte.

Filmprogramma bij Trembling Landscapes
Bij de tentoonstelling Trembling Landscapes – Between Reality and Fiction is komende week, naast reprises, Amussu (MA 2019) van Nadir Bouhmouch te zien: over het protest tegen de grootste zilvermijn van Afrika in Marokko.
Lees meer

Eye on Art: boekpresentatie en Évolution
Patricia Pisters (UvA) presenteert haar nieuwe boek ‘New Blood in Contemporary Cinema: Women Directors and the Poetics of Horror’, gevolgd door de vertoning van Évolution (Lucile Hadžihalilović, FR/BE/ES 2016) en horror-short Lili.
Lees meer

Restored & Unseen: Max Ophüls-films
Met: Komedie om geld (digitale restauratie; NL 1936, Engels o.t.t.), met inleiding. Ook te zien: Lola Montès (FR 1955, 35mm), met inleiding, en Letter from an Unknown Woman (4K, US 1948).
Lees meer

Eye Classics: Yasujirō Ozu en Godard
Digitale restauraties van Ozu’s An Autumn Afternoon (JP 1962), Tokyo Stories (JP 1953) en Late Spring (Banshun, JP 1949). Ook te zien: Jean-Luc Godards Vivre sa vie (FR 1962). De Ozu-films zijn ook te huur op Eye Film Player.
Lees meer

Premières: Rifkin’s Festival Wolfwalkers
Maandagavond is de voorpremière van Woody Allens nieuwste film Rifkin’s Festival: een film over film en ode aan de groten in het vak. Wolfwalkers is een van de beste animatiefilms van dit jaar (Nederlands/Engels gespr.).
Lees meer

Goodfellas, Total Recall en Wan Pipel
Nog meer klassiekers in Eye: de 4K-restauraties van Paul Verhoevens Total Recall met Arnold Schwarzenegger en Martin Scorseses Goodfellas. In het programma Black Light: Wan Pipel (SR/NL 1976) van Pim de la Parra.
Lees meer