Karen de Bok Talent Prijs 2020 gaat naar Huibert van Wijk

Huibert van Wijk is met zijn filmplan Kind van de Tijd de winnaar van de Karen de Bok Talent Prijs 2020. Vandaag werd de prijs, €25.000 voor de verdere ontwikkeling van de film, voor het 4e jaar op rij uitgereikt aan het winnende documentaire plan van de IDFAcademy & NPO-fonds workshop. 

Vandaag presenteerden de deelnemers van de workshop tijdens IDFA hun filmplannen online aan de Nederlandse publieke omroepen, documentaire producenten en makers. Juryvoorzitter Emile Fallaux maakte vervolgens de winnaar van de prijs bekend.  

  “Met zijn winnende filmplan wist Huibert van Wijk alle juryleden te raken. De maker blikt samen met zijn vader Lex en zijn uit Indonesië geadopteerde broer Tim terug op hoe die adoptie in de jaren zeventig is verlopen, wat er fout is gegaan en welke gevolgen dat heeft gehad voor alle betrokkenen. Het plan is overtuigend doordat zowel vorm en stijl als zeggingskracht goed zijn uitgedacht. Via het persoonlijke verhaal snijdt de documentairemaker maatschappelijke problematiek aan, zoals de maakbaarheid van het samengestelde gezin, illegale adoptie en de spanning tussen goede bedoelingen en white saviourism”. Onderwerpen waarover, aldus de jury, gepraat moet worden. 

Tijdens de IDFAcademy & NPO-fonds workshop hebben zes talenten in de afgelopen maanden hun documentaire idee, in samenwerking met een producent en onder begeleiding van regisseurs Catherine van Campen en Walter Stokman, ontwikkeld tot een filmplan en teaser. 
 

De Karen de Bok Talent Prijs is een ontwikkelingsbijdrage van €25.000, die beschikbaar wordt gesteld door het NPO-fonds. Met de bijdrage kan de regisseur in samenwerking met een omroep werken aan de verdere ontwikkeling van het documentaire plan, waarna bij het fonds een aanvraag voor een productiebijdrage kan worden ingediend. De prijs is vernoemd naar Karen de Bok. Zij was jarenlang programmamaker en hoofdredacteur Televisie bij de VPRO en had een bijzonder oog voor talent en vernieuwende makers. Karen de Bok overleed in januari 2017. 
 
In 2019 werd de prijs uitgereikt aan Emma Lesuis, in 2018 won Shamira Raphaëla. Marina Meijer won in 2017 de Karen de Bok Talent Prijs met haar in de workshop ontwikkelde film Carrousel. Dit jaar won zij met deze film het Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire tijdens het Nederlands Film Festival 2020. 


De Karen de Bok Talent  Prijs  wordt mogelijk gemaakt door het NPO-fonds 
 

IDFA wordt mogelijk gemaakt door premium partner BankGiro Loterij en hoofdpartners VPRO, Fonds 21, de Volkskrant, WeTransfer, Ammodo, InsingerGillisen, VSBfonds, Oxfam Novib