IDFA 2020 officieel geopend door Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven

Vandaag is het International Documentary Film Festival (IDFA) officieel van start gegaan. Het festival is geopend door Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven. Zij verrichtte de online opening van de 33ste festivaleditie samen met artistiek directeur Orwa Nyrabia. 

“Ik sta hier vrijwel alleen in het Tuschinski theater, midden in Amsterdam, en kijk naar het rode pluche van honderden lege stoelen. Een pijnlijke illustratie van de impact van de coronacrisis. Tegelijkertijd ben ik ongelofelijk trots en blij dat het IDFA door kan gaan. Dat verdient ook een groot compliment voor alle professionals achter de vele documentaires die de komende weken te zien zijn. Fysiek, in tientallen Nederlandse theaters, en online, in duizenden huiskamers ter wereld”. Minister Ingrid van Engelshoven.

Dit jaar is het programma van IDFA grotendeels online toegankelijk van 18 november t/m 6 december. Nu de theaters vanaf donderdag 19 november weer opengaan, zullen meer dan 200 films en nieuwe media projecten hun première beleven in Eye en Pathé Tuschinski in Amsterdam. Daarnaast vindt in 45 theaters in Amsterdam en de rest van Nederland IDFA Extended plaats, een bijzondere selectie van 7 maatschappelijke urgente en cinematografisch interessante films, waaronder de openingsfilm Nothing but the Sun.

Het programma van IDFA 2020 bestaat uit 257 films (waarvan 126 hun wereldpremière beleven) en nieuwe media projecten uit 72 landen. De IDFA selectie bestaat uit 48% vrouwelijke makers, in het competitie programma zijn 57% vrouwelijke filmmakers vertegenwoordigd.

Openingsfilm Nothing but the Sun

De wereldpremière van Nothing but the Sun van de Paraguayaans-Zwitserse regisseur Arami Ullón vond online plaats. De film zal op 23 november ook nog in Eye worden vertoond en is onderdeel van IDFA Extended. Op een scherpzinnige manier plaatst de film de hete, dorre omgeving van de Chaco-regio in Paraguay tegenover de verhalen van het Ayoreo-volk, dat met veel geweld uit het voorouderlijk grondgebied is verdreven door witte missionarissen. Tussen heden en verleden, woud en woestijn, volksliedjes en kerkliederen, legt Ullóns poëtische film de rauwe emoties van de menselijke conditie bloot. Een film over een cultuur die op het punt van uitsterven staat, maar zich nog niet gewonnen geeft. 


IDFA Online

Vanwege de beperkte zaalcapaciteit in de theaters heeft IDFA 2020 een uitgebreid online programma. Alle online vertoningen zijn op vaste tijden en worden geïntroduceerd door IDFA’s programmeurs. De meeste films worden gevolgd door een IDFA Talk – een verdiepend interview met de filmmaker – of een kortere Q&A. Ook is het vaak mogelijk om live online vragen te stellen aan de filmmaker of hoofdpersoon. De online voorstellingen starten doordeweeks vanaf 14.00 uur en in de weekenden vanaf 10.00 uur, en duren tot ongeveer 23.00 uur. 


IDFA Extended

In meer dan 40 theaters in Amsterdam en de rest van het land start IDFA Extended vanaf donderdag 19 november met de openingsfilm Nothing but the Sun. Het IDFA Extended programma bevat daarnaast de volgende documentaires: Bloody Nose, Empty Pockets van Bill Ross IV en Turner Ross, Victor Kossakovsky’s Gunda, The Mole Agent van Maite Alberdi, Notturno de nieuwe film Gianfranco Rosi, de hoofdgast van het festival, Songs of Repression van Marianne Hougen-Moraga en Estephan Wagner en Silence of the Tides van Pieter-Rim de Kroon. Klik hier voor een volledig overzicht van de deelnemende bioscopen.

Voor het volledige programma en de competities ga naar www.idfa.nl