Vijf Nederlandse lowbudgetfilms ondersteund

Uit de tweede aanvraagronde van dit jaar voor New Screen Low Budget zijn vijf projecten geselecteerd voor ontwikkeling. De regeling is er speciaal voor teams die een film van tenminste 60 minuten willen maken volgens een low budget concept waarbij authenticiteit en urgentie centraal staan. Uitgangspunt is dat projecten inhoudelijk en/of in aanpak grensverleggend zijn en een helder en consistent cinematografisch concept hebben dat door het hele team wordt gedragen. Eerdere titels binnen New Screen Low Budget zijn bijvoorbeeld De Libi (Shady El-Hamus, Jeroen Scholten van Aschat, geproduceerd door The Rogues) en Drama Girl (Vincent Boy Kars, geproduceerd door Halal Docs).

Dandan is een vrij man

Regisseur en scenarist: André Schreuders
Producent: Stichting seriousFilm
Logline: De jonge schrijver Dandan belandt in de gevangenis. In de schemerige cel raakt hij in een tijdloze diepere geestestoestand. De vervreemdende ondervraging door aanklager Elders ontaardt in meeslepende discussies over het nut en de waarde van kunst. Een ontmoeting met de mysterieuze celgenoot Laponder zorgt voor een onverwachte omslag.

Die Middag

Regisseur en scenarist: Nafiss Nia
Producent: Halal Scripted
Logline: Op een middag kruisen de levens van Roya en Nassim elkaar. Getekend door hun verleden als vluchteling zoeken ze een uitweg. Ze zijn elkaars redding, maar een gesloten deur staat tussen hen. Ze leren elkaar kennen door de gesloten deur heen en zo worden twee levensverhalen met één lot ontsluierd.

Ms. X

Regisseur: Mete Gümürhan
Scenarist: Marta Parlatore
Producent: Kaliber Film
Logline: Wanneer twee tieners, Maya en Mo, uit zelfverdediging een misdaad plegen, duiken ze in een halsbrekende tocht die hen alleen maar uit de veiligheid leidt. Deze roekeloze minnaars – in navolging van een opgewonden en verwrongen geest – bevinden zich dieper in duisternis, angst en drijft hen steeds verder de misdaad in.

Pijn

Regisseur en scenarist: Guido Coppis
Producent: The Rogues
Logline: Mark lijdt aan een intense zelfhaat. Zo doet hij al maanden niets aan zijn hevige tandpijn, toont hij geen enkele emotie en slaat zijn onmacht zijn leven zin te geven regelmatig om in gewelddadig gedrag. Als hij Lisa ontmoet, ontstaat een liefdevolle maar bizarre band waardoor Mark gedwongen wordt te veranderen.

Toutes directions

Regisseur en scenarist: Noël Loozen
Producent: Halal Scripted
Logline: Wanneer de aftakelende 73-jarige chauffeur voor senioren slecht ter been, zijn vrouw en kort daarop al zijn vaste passagiers in zijn busje naar het hiernamaals ziet vertrekken, besluit hij zijn gebruikelijke rondgang in het Zuid-Limburgse gehucht te doorbreken en in zijn versleten bus de afslag ‘Toutes Directions’ te nemen. Zo begint hij met de as van zijn vrouw op schoot aan zijn laatste tour.

Bron: Nederlands Filmfonds