Negen projecten IMMERSE\INTERACT ondersteund

Het Nederlands Filmfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ondersteunen in het kader van het samenwerkingsregeling Immerse\Interact negen projecten binnen het interdisciplinaire medialandschap.

Immerse\Interact richt zich op de cross-over tussen film, vormgeving en digitale cultuur, waar een nieuw terrein is ontstaan en digitale pioniers, interactive én grafisch ontwerpers samenwerken met regisseurs, scenaristen en producenten. Het resultaat zijn vernieuwende mediaproducties, waarbij digital storytelling en interactieve of immersieve media centraal staan.

Tijdens deze ronde ontvangen de volgende negen projecten een bijdrage:

Startsubsidie

De Erfenis/Inheritance

Maartje Wegdam
Producent: Stichting Copper Views
Logline: Stap in de schoenen van de jonge vrouw Sonja, die de enige overgebleven spullen van haar ouders moet terugkopen die omkwamen in Auschwitz. Stap via deze voorwerpen het verleden in, op zoek naar wie haar ouders waren en ontdek wat er precies is gebeurd. 

Ontwikkeling

The Sleep of Reason Produces Monsters

Elizaveta Pritychenko
Logline: Een serie digitale werken over nachtmerries en hun rol in ons dagelijkse leven. Het project bestaat uit twee gelijkwaardige onderdelen: een immersieve Virtual Reality-ervaring en een ‘dromendagboek’ – een collectie van statische en bewegende Computer Generated Imagery beelden die veel voorkomende nachtmerries verbeelden.

Ark

Institute of Time
Logline: Een Virtual Reality documentaire-essay over onze pogingen tot het scheppen van een virtueel evenbeeld van de realiteit tijdens hedendaagse ecologische instorting. Door de parallelle trajecten van de instorting van het milieu en de geschiedenis van VR te traceren, verkent ARK onze waarneming van een 3D archief van de realiteit in opkomst, en de manieren waarop VR technologie een surrogaat en afleiding wordt van verlies in de fysieke wereld.

Breaking Your Skin

Marco Della Coletta
Producent: We Make VR
Logline: In een immersief zelftransformerend ritueel biedt een sjamaan de kans je grootste innerlijke beklemming te overwinnen. 

synk

Frederick Rodrigues
Logline: Twee deelnemers ontsnappen aan een gevaarlijk aards bestaan door een virtuele wereld van data binnen te treden en worden de hoofdrolspelers in een interactief verhaal over verlies, verbinding en wat het betekent om mens te zijn in een tijd van moderne crisis. Dit project biedt een realtime ervaring in VR met volumetrische video die de waarneming verstoort.

Realisering

The Evacuated

Femke Herregraven
Stichting Sonic Arts
Logline: The Evacuated is een interactieve immersief project dat onderzoekt hoe we omgaan met catastrofes, financiële risico’s en onzekerheid. Het maakt gebruik van een experimentele game-omgeving om interactieve verhalen en een ‘expanded’ spelervaring te genereren. 

Anouschka

Tamara Shogaolu, Sandy Bosmans, Elinor T. Vanderburg
Producent: Stichting Ado Ato Interactive
Logline: Anouschka is een geanimeerd interactief, fictief verhaal, waarin we vier generaties van vrouwen van kleur volgen. Van het titelkarakter die opgroeit en leeft in de Bijlmermeer, tot aan alle ervaringen van haar vrouwelijke (groot)ouders die opgegroeid zijn in Suriname en Indonesië.  

Flow VR

Adriaan Lokman
Producent: Valk Productions
Logline: De ons omringende onzichtbare wind en kleinere luchtverplaatsingen tonen en beïnvloeden een ogenschijnlijk alledaagse dag met dramatische gevolgen. Dit wordt in de vorm van een interactieve installatie letterlijk voelbaar. De kijker wordt ondergedompeld in deze virtuele wereld waarin het onzichtbare zichtbaar wordt. 

Kafka’s Metamorphosis De VR Experience

Martin Venema, Camiel Schouwenaar
Producent: Happy Ship
Logline: Ervaar wat een gedaanteverwisseling met je doet en stap in de rol van stoffenverkoper Gregor. Als je op onverklaarbare wijze veranderd in een zwarte kever raak je vervreemdt van alles en iedereen. 

Aanvragen

Het beschikbare budget in deze ronde was € 650.000. Voor deze ronde hebben de fondsen negentien aanvragen in behandeling genomen, waarvan tien aanvragen voor ontwikkeling en negen voor realisering.

Deadline

De volgende deadline voor Immerse\Interact is op dinsdag 16 februari 2021. Het is aan te raden om ruim voor het indienen van een voorstel contact op te nemen met de coördinator van de regeling Sean Gilis. De contactpersoon bij het Filmfonds is projectbegeleider Nienke Doekes. De regeling valt onder het subsidiereglement van het Nederlands Filmfonds.

Achtergrond

Immerse\Interact is een subsidieregeling opgezet met de extra financiële impuls voor vernieuwing uit het regeerakkoord. Hiermee kon de voormalige Non-fictie Transmediaregeling, een eerdere samenwerkingsregeling van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Filmfonds, worden verbreed en is het nu mogelijk om voor zowel fictie- als documentaireprojecten aan te vragen.