Deze week weer naar Eye

Glansrol Freek de Jonge als koppige vogelwachter in Threes Anna’s nieuwe speelfilm De vogelwachter.

Aanstaande donderdag is het zover en kun je je laptop opzij leggen. Vanaf dan mogen filmliefhebbers weer naar de plek waar je film het beste ziet: de filmzaal.

Eye heet iedereen van harte welkom en pakt de draad weer op met twintig voorstellingen per dag, het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en de heropening van de tentoonstelling Trembling Landscapes.

De aanpassingen i.v.m. de Covid-19-maatregelen blijven van kracht: er kunnen minder mensen tegelijk naar binnen, en je filmticket koop je vooraf online. Ook voor tentoonstellingbezoek gelden beperkingen: je reserveert een timeslot vooraf.

Eye bar-restaurant is gesloten, maar biedt wel de mogelijkheid om een borrelbag te bestellen.

Trembling Landscapes-films op Picl
Enkele speciale avonden bij Trembling Landscapes konden niet plaatsvinden maar zijn vanaf donderdag wel te zien op Picl. Ontdek het landschap van Beiroet, Libanon of Jeruzalem door de ogen van Arabische filmkunstenaars. 
Lees meer

IDFA en Eye presenteren: Irene Kanga
In de Eye Arena zijn vijf sculpturen te zien van Irene Kanga (1994, Congo) n.a.v. Renzo Martens nieuwe film White Cube, te zien tijdens IDFA. De installatie van Kanga’s beelden wordt gepresenteerd door Eye i.s.m. IDFA.
Lees meer

Filmpremières vanaf donderdag
De vogelwachter met Freek de Jonge, onderdeel Gouden Kalf-competitie; #MeToo: The Assistant van Kitty Green en Mank van David Fincher over Citizen Kane en de samenwerking tussen H. J. Mankiewicz en Orson Welles.
Lees meer

Gianfranco Rosi hoofdgast op IDFA
Tijdens IDFA zijn in Eye komende week twee films van eregast Gianfranco Rosi te zien: het Oscar-genomieerde Fuocoammare (Fire at Sea), winnaar van de Gouden Beer, en Boatman uit 1996 over de Ganges. Ook online.
Lees meer

Klassieke documentaires tijdens IDFA
IDFA vertoont in Eye films uit het Top 10-programma van eregast Gianfranco Rosi: Francesco, giullare di Dio (IT 1950) van Roberto Rossellini (scenario: Federico Fellini) en 10 Shorts by Vittorio De Seta (IT 1954/1959).
Lees meer

IDFA: Irradiated van Rithy Panh (KH 2020)
Irradiated (Irradiés) is de nieuwe documentaire van Rithy Panh (The Missing Picture;S21, la machine de mort khmère rouge), onderdeel van de Gouden Beer-competitie (Berlijn). Uit IDFA’s programmaonderdeel Masters.
Lees meer

IDFA Junior zondag in Eye
IDFA Junior is het programma van IDFA voor haar jongste bezoekers (9-13 jaar): met vier jeugddocumentaires voor en over kinderen. Drie films komen uit de Kids & Docs Competitie plus de klassieker We are Boys. Ook online.
Lees meer