De winnaars InScience International Science Film Festival

Documentaire Spaceship Earth wint de InScience Jury Award op de zesde editie van wetenschapsfilmfestival InScience

De documentaire Spaceship Earth (Matt Wolf, 2020) heeft de tweede InScience Jury Award gewonnen tijdens de zesde editie van InScience – International Science Film Festival Nijmegen. Spaceship Earth is tot winnaar verkozen door de vakjury, bestaande uit Patricia Pisters, Maartje Nevejan en Robbert Dijkgraaf, en wordt woensdag 18 november online vertoond op het online platform van InScience. De InScience Jury Award bedraagt €2.500.

Winnaar InScience Jury Award
De winnende documentaire Spaceship Earth van regisseur Matt Wolf belicht op een bijzonder manier de passie van wetenschappelijk onderzoek. De film neemt je mee door de ontwikkeling van het project ‘Biosphere 2’ dat in 1991 voor veel controversie zorgde. De Biosphere 2 is een futuristisch bouwwerk in de woestijn van Arizona dat een perfecte replica van het ecosysteem op aarde zou moeten huisvesten, opgezet door een groep hippies, performancekunstenaars en wetenschappers. De film laat zien hoe de werkelijkheid soms gekker is dan de fantasie.

Beoordeling van de vakjury
De InScience jury, bestaande uit Patricia Pisters, Maartje Nevejan en Robbert Dijkgraaf, vindt Spaceship Earth de perfect film voor dit moment en een goede metafoor voor wat er aan de hand is in de wereld. ‘’Alles wat er mis ging in de Biosphere 2, is ook wat er mis gaat in de Biosphere 1, onze planeet’’, aldus de jury. Het verhaal is daarmee zeer alarmerend. ‘’Waar men in Biosphere 2 zuurstof kon aanvullen en de CO2 kon weghalen wanneer het mis ging, is dat in Biosphere 1 niet zomaar mogelijk. Ook laat de film zien hoe door de media en door het grote geld dit soort mooie initiatieven worden ingekapseld in een ander belang. Iets waarvoor we enorm waakzaam moeten zijn in de crisissituatie waarin de aarde nu verkeert. Spaceship Earth verbeeldt zeer krachtig hoe de wetenschap zich tot de maatschappij verhoudt en is daarmee een belangrijke les voor de toekomst.’’

Onderzoek ‘Hoe lezen tweetalige kinderen in Friesland?’ wint Klokhuis Wetenschapsprijs op wetenschapsfilmfestival InScience

Het onderzoek ‘Hoe lezen tweetalige kinderen in Friesland?’ is de winnaar van de vijfde Klokhuis Wetenschapsprijs. Het winnende project is van Dr. Evelyn Bosma, postdoctoraal onderzoeker op het gebied van Taalwetenschap en Psycholinguïstiek, en Naomi Nota, promovendus op het gebied van Taalwetenschap en Psycholinguïstiek. Klokhuispresentator Janouk Kelderman maakte de winnaar bekend tijdens de online live uitreiking van InScience – International Science Film Festival Nijmegen.
Hoe lezen tweetalige kinderen in Friesland?

Dr. Evelyn Bosma en promovendus Naomi Nota onderzochten hoe tweetalige kinderen in Friesland lezen. In het onderzoek lieten ze kinderen tussen de 9 en 12 jaar zinnen lezen in het Fries en Nederlands, en hielden ze met een eye-tracker bij hoe snel de kinderen lazen. De conclusie van het onderzoek was dat Friese kinderen hun kennis van het Nederlands gebruiken als ze Fries lezen.

Bosma en Nota zijn verbonden aan Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit en Max Planck Institute for Psycholinguistics.

Gekozen door kinderen
De winnaar is gekozen door kinderen, die via de website van Het Klokhuis konden stemmen op het onderzoek dat zij het meest interessant en relevant vinden. In totaal hebben 4086 kinderen een stem uitgebracht. Het winnende onderzoek kreeg 1055 stemmen. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd. Deze aflevering wordt vertoond tijdens InScience 2021.

Over de Klokhuis Wetenschapsprijs
Het doel van de prijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Er zijn door de Nederlandse universiteiten, umc’s en hogescholen 61 onderzoeken ingezonden, waarvan er tien genomineerd waren door de redactie van Het Klokhuis. De prijs is voor de vijfde keer uitgereikt op InScience. Met deze wetenschapsprijs bekronen Het Klokhuis en InScience interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.

Uitreiking tijdens InScience
De Klokhuis Wetenschapsprijs werd op zondag 15 november tijdens de zesde editie van InScience online live bekendgemaakt door Klokhuispresentator Janouk Kelderman. Naast de uitreiking van de prijs, werd een sneak peak van de Klokhuisaflevering ‘Hersenen in je buik?’ getoond, het winnende onderzoek van de afgelopen editie. De aflevering gaat dinsdag 17 november tijdens Het Klokhuis in première.