Filmfonds nieuws

Reactie op verscherpte maatregelen

Het onvermijdelijke werd ons dinsdag meegedeeld: net als in het voorjaar sluiten ook de bioscopen en filmtheaters hun deuren gedurende de komende twee weken.

Dit betekent niet alleen dat de theatermedewerkers weer thuis komen te zitten, maar ook dat films als La Última PrimaveraDe VogelwachterBuladó en Farewell Paradise voorlopig niet te zien zijn op het grote scherm.

Deze periode duurt helaas veel langer dan we allemaal hadden verwacht. Gelukkig doet dat weinig af aan onze maakcultuur: de laatste aanvragen van 2020 komen nog steeds binnen en de festivals, producenten, regisseurs en alle andere professionals zoeken wegen om hun activiteiten voort te zetten. Er wordt veel ontwikkeld en voorlopig weten de meeste opnamen en (post)producties nog door te gaan. Veel films zijn inmiddels ook te zien via online platforms als Picl en Cinetree.

De komende weken houden we ons vertrouwen, geduld en de hoop daarom hoog. En bereiden we ons ondertussen verwachtingsvol voor op het nieuwe jaar, waarin we – als het goed is – worden overspoeld met nieuwe, vernieuwende producties en nieuwe kansen. Op onze website houden we je zoveel mogelijk op de hoogte van de ontwikkelingen ook omtrent de maatregelen die wellicht nog volgen in de veiligheidsregio’s. Lees op de website van de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA) alvast over de gevolgen van de extra maatregelen die gelden vanaf 4 november. Voor nu: stay healthy, stay safe!

Houd Nederland op de set; volg het COVID-19 protocol

Afscheid van Dick Tuinder en Nathalie Alonso Casale

2020 is het jaar van veranderingen; zo ook bij het Filmfonds. Filmconsulenten zijn verantwoordelijk voor de inhoudelijke selectie van de aanvragen die bij ons binnenkomen en worden daarom voor een beperkte termijn aangesteld. Dit betekent dat we om de zoveel jaar afscheid moeten nemen van een aantal leden van de fondsorganisatie. Deze week zeggen we na vier jaar gedag tegen de zeer gewaardeerde filmconsulenten Dick Tuinder en Nathalie Alonso Casale. Lees meer.

Toekenning realiseringsbijdrage voor twee speelfilms en één documentaire

De speelfilms Dirkje Bakkes Brandnetelspecialist en Mislukt Eerbetoon aan Moederliefde zijn geselecteerd voor een realiseringsbijdrage van Screen NL door het Nederlands Filmfonds. Ook de documentaire Reizen naar het Noorderlicht krijgt een bijdrage voor realisering. Lees meer.

De Filmfonds deadlines 2021

De eerste deadlines voor 2021 zijn bekend. Binnenkort volgen er meer en ook meer informatie. Zet deze alvast in je agenda en houd onze website in de gaten. Bekijk deadlines hier.

Speelfilm Buladó gekozen als Nederlandse Oscarinzending

Buladó, van regisseur Eché Janga met onder meer Everon Jackson Hooi, Tiara Richards en Felix de Rooy, is geselecteerd als Nederlandse inzending voor de aankomende Academy Awards in de categorie International Feature Film. De speelfilm beleefde zijn wereldpremière als openingsfilm van het Nederlands Film Festival op 25 september en werd bekroond met het Gouden Kalf voor Beste Film. Buladó is op dit moment een hit in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters en is inmiddels door meer dan 30.000 bezoekers bezocht. Lees meer.

Vacature Beleidsadviseur

Heb je beleidsmatige ervaring en kom je uit de Nederlandse filmsector? Per 1 januari 2021 zijn we bij het Filmfonds op zoek naar een beleidsadviseur (0,8 – 1,0 fte). Als beleidsadviseur zorg je er altijd voor dat de beleidsonderwerpen vertaald worden naar adviezen en plannen die passen bij de visie van het Filmfonds. Je organiseert bijeenkomsten en sectorpresentaties, draagt zorg voor beleidsmatige uitgaven zoals het beleidsplan en bent projectleider van de dossiers Diversiteit en Duurzaamheid. Binnen het fonds werk je nauw samen met de directeur/bestuurder, de adjunct-directeur en de communicatiemedewerkers. Extern heb je o.a. veel contact met de filmsector, de vijf andere cultuurfondsen en het Ministerie van OCW. Interessant? Reageren kan tot uiterlijk 17 november via vacature@filmfonds.nlLees de volledige vacature.

Pepr: Nieuw podium voor krachtige films van Zwarte makers

Full Color Entertainment start in samenwerking met online streamingsdienst Picl een nieuw platform en podium voor Zwarte makers en verhalen uit de Afrikaanse diaspora: Pepr. Vanaf woensdag 25 november zijn op dit nieuwe platform maandelijks de nieuwste films en belangrijkste klassiekers te zien, die niet of nauwelijks in de Nederlandse filmtheaters of online aangeboden worden. Ook korte films van talentvolle Zwarte makers uit Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten krijgen een plek. Peggy Gemerts, oprichter van Full Color Entertainment en Pepr: “Er worden zoveel mooie producties gemaakt die hun weg naar de Nederlandse huiskamers of filmtheaters niet weten te vinden. Op deze manier kunnen we films online én in de filmtheaters aanbieden die anders het brede publiek nooit zouden bereiken.” Pepr komt tot stand met een bijdrage van het Nederlands Filmfonds.

Extra aanvraagronde Teledoc

Er is dit jaar opnieuw een extra aanvraagronde voor Teledoc, het samenwerkingsproject van NPO, CoBO en het Filmfonds voor Nederlandse onafhankelijke documentaire regisseurs en producenten. De deadline hiervoor is maandag 30 november 2020. Voor Teledoc zijn we op zoek naar gelaagde documentaire ideeën met een eigentijds thema en een onderwerp met een duidelijke Nederlandse connectie. Ervaren regisseurs worden uitgedaagd om een film met een universeel thema en auteursvisie te ontwikkelen, die cinematografisch prikkelend, verhalend en toegankelijk is voor een breed publiek. Eerdere Teledocs zijn bijvoorbeeld Het Geheim van de HEMAOuwehoeren en Fucking Perfect! Sergio Herman. Aanvragen worden ingediend bij het CoBO. Lees meer.

Meld je aan voor Rotterdam Lab 2021

Het Nederlands Filmfonds, in samenwerking met het International Film Festival Rotterdam biedt aan 3 Nederlandse producenten de mogelijkheid om te participeren in Rotterdam Lab 2021, het trainingsprogramma van IFFR Pro. Ben jij producent en heb je tenminste 2 korte films, maar niet méér dan 2 feature films geproduceerd en wil je, ook in deze ‘gekke’ tijden, toegang tot een groot internationaal netwerk van peers en professionals via o.a. netwerksessies, paneldiscussies en workshops? Meld je dan aan. Aanmelden kan tot 11 november! Lees meer

Filmfonds Deadlines

30 NOV 2020:

12 JAN 2021