Commotie over verbod filmopnamen IRA-aanslag op Roermondse Markt
Het verbod van Roermonds burgemeester Rianne Donders om filmopnamen te maken op de Markt over de IRA-aanslag blijkt niet in lijn te zijn met het handelen van Venlose burgemeester Antoin Scholten. Hij is tevens voorzitter van de Veiligheidsregio. In Venlo vonden afgelopen weekend ondanks corona wèl opnamen plaats voor een andere film.
Donders baseert haar ‘njet’ op de mededeling in de noodverordening dat sociaal en maatschappelijk verkeer zo veel mogelijk beperkt moet worden, zo liet ze vrijdag weten. Volgens haar zit de Veiligheidsregio op dezelfde lijn en geldt de richtlijn voor het hele land ongeacht de lokale situatie. Reden waarom Roermond de gemeente Alkmaar waarschuwde, waar productiemaatschappij Pupkin naar wilde uitwijken. Daar kreeg de producent vervolgens ook nul op het rekest.
In de gemeente Venlo vonden afgelopen weekend echter wèl filmopnamen plaats, terwijl burgemeester Antoin Scholten nota bene voorzitter is van de Veiligheidsregio Limburg Noord. Bij het Trappistenklooster in Tegelen werd een aantal dagen binnen en buiten gefilmd voor de historische dramaserie De Stamhouder van AvroTros.
Volgens een woordvoerder van Venlo vonden de opnamen grotendeels op privéterrein plaats, maar zijn ze wel gemeld bij een ambtenaar. Op de constatering dat er binnen de Veiligheidsregio dan blijkbaar verschillend wordt gedacht, gaf hij geen reactie. „Dan moet u bij de Veiligheidsregio zijn.” Die had woensdagmiddag nog geen antwoord. Overigens wordt in Maastricht ook nog steeds gefilmd voor de politieserie Flikken.
Bedrijfsactiviteiten
Uit een rondje bellen met ‘deskundigen’ blijkt dat Donders de noodverordening verkeerd heeft geïnterpreteerd. „Het gaat niet om sociaal of maatschappelijk verkeer, maar om bedrijfsactiviteiten”, zegt Doreen Boonekamp, voorzitter van de werkgroep die namens de Nederlandse film- en tv-producenten in overleg met het ministerie van WVS een Covid-protocol voor de bedrijfstak heeft opgezet. „Vergelijk het met een bouwplaats. Daar gaat het werk ook door. Daarom is dat protocol er, dat steeds wordt aangepast aan de actualiteit. Dat kun je allemaal vinden op de website van het ministerie.”
Verwarring over de regels komt volgens Boonekamp wel vaker voor, maar een ‘gevalletje Roermond’ heeft ze nog niet meegemaakt. „Een gemeente mag op basis van de lokale situatie opnamen verbieden als daar een goede reden voor is. Roermond gaat wel erg ver door andere gemeenten te gaan waarschuwen, terwijl het zelf de regels verkeerd interpreteert. Dan maak je het de filmindustrie erg moeilijk.”
Aanscherpen
Een woordvoerder van het Veiligheidsberaad, de landelijke koepel van alle Veiligheidsregio’s, bevestigt dat „volgens de landelijke modelnoodverordening filmopnamen met maximaal honderd personen zijn toegestaan. „Het staat elke Veiligheidsregio vrij die verordening aan te scherpen, maar dat moet dan wel duidelijk worden vermeld.”
Productiemaatschappij Pupkin heeft woensdagochtend op uitnodiging van Roermond een nieuw gesprek gehad. Woordvoerder Sander van Meurs kan daar niets over kwijt, maar heeft nog steeds hoop dat „we op de Roermondse Markt kunnen filmen en de historie recht kunnen doen.” De gemeente bevestigt alleen dat ze in overleg is met de producent.
Bron: AD.nl/De Limburger