Franky Ribbens over kabeldoorgifterechten van films en series; ‘Zeven magere jaren’

Franky Ribbens kijkt in Plotmagazine terug op rechtzaken inzake de kabeldoorgifterechten van films en series die de afgelopen zeven jaar speelde.

Weet u nog? De kabelexploitanten stopten in 2012 met het betalen van vergoedingen voor kabelrechten aan de televisiemakers. Dit omdat de omroepen waren overgegaan op het aanleveren van hun programma’s via een directe ‘media gateway’ aan de kabelaars in plaats van dat die de uitzendsignalen moesten opvangen. En dat uitzenden, daar hielden de omroepen niet lang daarna helemaal mee op.

Welnu een gewonnen rechtszaak, een verloren hoger beroep en een verworpen cassatie later zijn we ruim zeven jaar verder en brengt de Hoge Raad duidelijkheid over een slepende procedure, die in 2014 nog ruim 120 schrijvers op de been bracht om hun zaak bij de rechter kracht bij te zetten. Het ging om een ingewikkelde juridische kwestie, die er kort gezegd op neerkomt wie de kabeldoorgifterechten van films en series hebben: de producent of de CBO’s – de rechtenclubs – van de makers.

Lees verder bij Plotmagazine: ‘Zeven magere jaren’