Burgemeester verbiedt opnames IRA-serie, producent Pupkin boos

Burgemeester Donders van Roermond heeft opnames van een tv-serie in Roermond verboden. Op de Markt zouden volgende week opnames worden gemaakt voor een dramaserie over de IRA-aanslag die in 1990 in Roermond werd gepleegd.

Donders vindt dat de opnames niet kunnen plaatsvinden vanwege de huidige coronamaatregelen. “Met tachtig man aan acteurs en figuranten bij elkaar komen, valt onder groepsvorming en dat mag niet volgens de noodverordening”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Nog even los van het feit dat zo’n heel circus met camera’s en stellages altijd veel publiek trekt. Ook dat is onwenselijk.”

De gemeente vindt dat als ze de opnames door zouden laten gaan, dit het draagvlak voor de huidige strenge maatregelen mogelijk ondermijnt. “Horeca en terrassen moeten dicht en dan zouden die opnames wel door mogen gaan? Dan geef je een verkeerd signaal af.”

Uitzonderingspositie
Productiebedrijf Pupkin van producent Pieter Kuijpers is het daar totaal niet mee eens. “Alsof wij een feestje gaan vieren daar op de markt. We doen gewoon ons werk. Daar is door de minister ook een uitzonderingspositie voor gemaakt, zo staat het ook in de verordening. Daarnaast hanteren wij strikte protocollen in de filmwereld om besmetting te voorkomen.”

In de verordening waarnaar Kuijpers verwijst, is een uitzonderingspositie op groepsvorming mogelijk voor het uitoefenen van een beroep tot maximaal 100 personen. Toch menen de burgemeester en de Veiligheidsregio dat dit soort activiteiten hier niet onder vallen, omdat het maatschappelijk en sociaal verkeer zo veel mogelijk beperkt moet worden. Een gang naar de rechter mocht niet baten, omdat deze zich onbevoegd verklaarde om over het geschil te oordelen.

Beslissing met onderbuik
“De burgemeester beslist puur op basis van haar onderbuik. Ik kan dit niet begrijpen”, aldus Kuijpers. Met het project is veel subsidiegeld gemoeid. Pupkin geeft aan haastig op zoek te zijn naar een nieuwe locatie zodat de opnames alsnog door kunnen gaan.

Bron: 1Limburg/Broadcast Magazine