Buladó met Everon Jackson Hooi is Nederlandse inzending voor de Oscars

De speelfilm Buladó is de Nederlandse inzending voor de Oscars. De film van regisseur Eché Janga, met onder anderen Everon Jackson Hooi, Tiara Richards en Felix de Rooy, dingt mee in de categorie International Feature Film.

De film is geselecteerd uit dertien aanmeldingen door een commissie, bestaande uit verschillende mensen uit de Nederlandse filmindustrie. Op 15 maart worden de nominaties in alle categorieën bekendgemaakt. Hooi laat in een reactie aan NU.nl weten vanochtend verrast te zijn met het nieuws. “Ik werd gek. Dat Nederland onze film inzendt betekent dat er vertrouwen is in de film. Dat geeft ons allemaal een boost.”

De 93e Oscar-uitreiking vindt vervolgens plaats op 25 april 2021. Eigenlijk was die gepland op 28 februari, maar vanwege de coronacrisis is de uitreiking uitgesteld. Buladó ging op 25 september in première op het Nederlands Film Festival en werd bekroond met het Gouden Kalf voor Beste Film. Momenteel draait de film in de bioscopen, begin 2021 zal hij op Netflix te zien zijn.

De film gaat over de elfjarige Kenza (Tiara Richards) die met haar vader Ouira (Hooi) en opa Weljo (Felix de Rooy) opgroeit op Curaçao in een huis op een autosloperij. Haar vader is politieagent, haar opa gefascineerd door de spirituele wereld. Het meisje probeert te ontdekken wat haar eigen voorkeur heeft.

Buladó werd volledig gedraaid op Curaçao, Hooi durft de kansen voor de film nog niet in te schatten. “De film is prachtig geworden, hoe de kansen liggen durf ik niet te zeggen. Ik weet ook niet wat de rest van de wereld inzendt. Ik hoop alleen maar dat de film harten zullen raken daar in Amerika. Dan is er al een groot doel bereikt.”

Bron: nu.nl