#reddekunstenopradioentv is oproep aan publieke omroepen om kunstenaars een tijdelijk platform te bieden

Kersverse Buma Award-winnaar Stephen Emmer roept de publieke omroep op zich te scharen achter een landelijk initiatief dat de culturele sector probeert te helpen in deze barre tijden. Inmiddels hebben ruim 300 bekende kunstenaars en vertegenwoordigers van verschillende culturele organisaties zich aangesloten bij zijn initiatief #reddekunstenopradioentv.

Teken de petitie hier: red de kunsten op radio en tv

Deze online petitie is volgens Emmer gekoppeld aan “een deltaplan voor de culturele sector”. Een onderdeel van het plan is een oproep aan de publieke omroepen om kunstenaars een tijdelijk platform te bieden. De zoon van voormalig nieuwslezer en NPO-icoon Fred Emmer ziet bijvoorbeeld een grote eenmalige tv-uitzending voor zich met live-optredens, premières en interviews.

Volgens Emmer is er een dringende noodzaak voor een zogeheten deltaplan omdat de steun vanuit de overheid niet toereikend is om de kunstensector gezond te houden. In het voorgestelde plan levert de publieke omroep een belangrijke bijdrage door de programmering van radio- en tv-zenders tijdelijk aan te passen of door zendtijd vrij te maken, zoals dat bijvoorbeeld ook gebeurt bij humanitaire rampen. NPO3, NPO2extra en de radiozenders 3FM, FunX en Radio 4 zouden zich hier voor kunnen lenen, denkt Emmer. Maar hij zou het ook waarderen als commerciële omroepen open zouden staan voor dit soort thema-avonden.

Bij deze culturele uitzending(en) moet het tevens mogelijk zijn kijkers in de gelegenheid te stellen een bedrag te doneren. Dit kan mogelijk gemaakt worden via een speciaal onafhankelijk stichtingsfonds met een ambi-status en met speciale toestemming van het Commissariaat voor de Media.

Volgens het plan van Emmer is de uitvoering mogelijk doordat de politiek en de publieke omroep dit initiatief tijdelijk laten vallen onder de brede beheertaak van de staatsomroep, gesteund door de mediawet. “Het is nu nood-breekt-wetten-tijd en daarbij horen alle overheidsinstrumenten, platformen en kanalen te worden overwogen of betrokken om het tij nog te keren”, aldus de componist. “De mediapartijen en kunstensector zouden de handen tijdelijk ineen moeten slaan om ondanks de coronacrisis toch het publiek te kunnen blijven bereiken. Het ligt voor de hand dat de publieke omroep dit reddingsplan omarmt, vanwege haar kerntaak en beschikbare budget.”

Stephen Emmer is componist, producer, arrangeur en muzikant, gespecialiseerd in het componeren van muziek voor tv- en radioprogramma’s, film en documentaires. Emmer maakte de leadermuziek voor onder meer RTL Beau , RTL Boulevard, het RTL Nieuws, het NOS Journaal, Radio 2, RTL 4,5,7, Nederland 2, Het Jeugdjournaal, Per Seconde Wijzer, Editie NL, Tijd Voor Max en nog talloze andere programma’s.

Bron: ANP / RTL Boulevard