IDFA 2020: Eerste competities bekendgemaakt plus selecties voor Luminous, Frontlight en IDFA on Stage

Met groot genoegen maakt IDFA vandaag de films bekend die zijn geselecteerd voor de Dutch, short, student en young audience competities, plus de selecties voor de niet-competitieve onderdelen Luminous, Frontlight en IDFA on Stage. In totaal zijn 90 films toegevoegd aan het festivalprogramma: een uitgebreide selectie die de filmmakers van de toekomst introduceert en hulde brengt aan degenen die ons hier en nu in beeld brengen. Naast deze films zijn er ook performances toegevoegd aan het programma.

IDFA Competition for Dutch Documentary

Acht wereldpremières vormen samen de IDFA Competition for Dutch Documentary, met zowel titels van opkomende filmmakers als van meesters van de documentaire cinema. Bij elkaar toont de selectie een oprechte, nieuwsgierige en menselijke benadering van de filmmakers naar hun onderwerpen, zowel dicht bij huis als wereldwijd. Of ze nu een frisse blik werpen op het milieu, vragen stellen bij de dood, verzet vinden in muziek of proberen kunst in Afrika te dekoloniseren: de toonaangevende Nederlandse filmmakers van nu verbeelden onze sociale, politieke realiteit door middel van individuele verhalen en ambitieuze beeldtaal. Het resultaat is een uiteenlopende verzameling perspectieven op het bestaan.
bekijk de selectie

IDFA Competition for Short Documentary

De twaalf titels die zijn geselecteerd voor de IDFA Competition for Short Documentary tonen een unieke en ambitieuze benadering van filmmaken en groot respect voor korte film. Een aantal films is heel persoonlijk en uitgesproken van aard, terwijl andere zich stilletjes onthouden van commentaar om nieuwe interpretaties van de thema’s uit te lokken. De selectie laat zien hoeveel kunstzinnigheid je kunt uitdrukken in slechts een paar minuten – het is een ode aan tijdsduur, zelfs in de kortste vorm.
bekijk de selectie

IDFA Competition for Student Documentary

De elf titels die zijn geselecteerd voor de studentencompetitie leggen de lat hoog voor filmmakers in opleiding: uit elk shot spreekt een doelgerichte, bewuste intentie. Deze jonge filmmakers zijn grenzeloos- ze reizen bijvoorbeeld honderden meters ondergronds of juist naar de donkerste uithoeken van de menselijke geest. Ze ontwikkelen hun eigen stijl en laten intussen sprankjes briljantie zien. Tien wereldpremières, een grote meerderheid van vrouwelijke filmmakers en lengtes die variëren van 12 tot 95 minuten vormen een compleet spectrum aan jonge perspectieven die nieuwe betekenis geven aan beeldtaal, identiteit en thuis.
bekijk de selectie

IDFA Competition for Kids & Docs

Met dertien titels uit een groot aantal landen nodigt de Kids & Docs-competitie een jong publiek uit om de kunst van de documentairefilm te ontdekken. Moeilijke onderwerpen en een grote artistieke expressie vormen de hoekstenen van deze selectie, die voor het eerst zowel op jonge kinderen als op de oudere jeugd gericht is. Naast korte en lange films heeft ook virtual reality een plek gekregen in de selectie, wat een bredere blik geeft op wat een documentaire kan zijn. Samen laten de titels er geen misverstand over bestaan: een fantasierijk jong publiek moet serieus worden genomen.
bekijk de selectie

Luminous

Hoe voelt het om vandaag de dag te leven? De twintig films die zijn geselecteerd voor het non-competitieve onderdeel Luminous beantwoorden deze vraag vanuit een caleidoscoop aan perspectieven en verschuivende zekerheden. Deze films laten de kijker even stil staan en nadenken over levens die niet van henzelf zijn. De wereldpremière van Red Card van Mohamed Said Ouma portretteert een groep basketbalspelers in de Comoren die – tegen alle verwachtingen in – in hun land blijft om te vechten voor hun toekomst. Het in een Chinees ziekenhuis gesitueerde The Ark van Dan Wei houdt zich op intieme wijze bezig met het stervensproces en de gevoeligheid van verdriet, terwijl op de achtergrond de eerste tekenen van de COVID-19-crisis zich ontvouwen. Andere hoogtepunten zijn onder meer The Case You van Alison Kuhn, dat het genormaliseerde misbruik van vrouwen in de filmindustrie onderzoekt op basis van schokkende feiten en persoonlijke ervaringen. Meer titels volgen.
bekijk de selectie

Frontlight

De zeventien films die zijn geselecteerd voor de non-competitieve sectie Frontlight zetten aan tot een dieper begrip van de wereld van nu, waarbij ze de tijdgeest onderzoeken vanuit minder vaak gehoorde perspectieven. Eén van de hoogtepunten is We Are the Thousand van Anita Rivaroli, over een duizendkoppige band in een Italiaans plaatsje die de kracht van samen spelen gebruikt om de Foo Fighters naar het dorp te brengen. Ook niet te missen is Landfall van Cecilia Aldarondo, waarin verhalen over de orkaan Maria, Bitcoin-imperialisme en het Amerikaanse leger in Puerto Rico met elkaar worden verweven. Wuhan Wuhan van Yung Chang en Gong Cheng doet verslag van de stad uit de titel op het hoogtepunt van de COVID-19-pandemie. Meer titels volgen.
bekijk de selectie

IDFA on Stage

De creatieve uitdagingen van 2020 hebben de grenzen tussen film, nieuwe media en podiumkunsten doen vervagen, in het verlengde daarvan hebben IDFA on Stage en IDFA DocLab samen het speciale programma do {not} touch ontwikkeld. Deze samenwerking is uniek voor dit jaar en draait om de categorieën Expo, Immersive en On Stage.

Het non-competitieve onderdeel IDFA on Stage verkent nieuwe vormen van documentairefilm, nieuwe media en podiumkunst met, voor het eerst, een combinatie van live-evenementen in Amsterdam en online. Een groot deel van selectie bestaat uit werk van kunstenaars die de pandemie gebruikten als een creatieve uitdaging en ons verrassen met nieuwe filmvormen. Eén van de hoogtepunten is Afscheidstournee van De Warme Winkel, die een klimaatneutrale voorstelling maakte en per fiets door land tourt. Een van de online evenementen is Little Ethiopia, een live documentaire van Joe Bini en Maya Hawke waarin de gerenommeerde editors hun gedeelde persoonlijke geschiedenis vertolken met gemonteerd materiaal en een live-vertelling.
bekijk de selectie

Toevoegingen aan Masters en Best of Fests

Naast bovenstaande toevoegingen aan het programma, is er ook een titel toegevoegd aan de selecties in de categorie MastersZiyara door Simone Bitton en een titel in de selectie van Best of FestsTheir Algeria door Lina Soualem. Hiermee komt het totaal van Best of Fests op 48 en het totaal van de Masters op 19.

IDFA stelt gezondheid en veiligheid voorop. De 33ste festivaleditie vindt plaats in Amsterdam en online, met uitgebreide hygiënemaatregelen op elke locatie. Zie de laatste updates op idfa.nl/corona.