Deze week bij Eye

Zaterdag is spoken word-artiest en performer Akwasi in Eye. Hij presenteert de double bill-voorstelling rond het Blaxploitation-personage Dolemite. Als tiener zag Akwasi Dolemite (1975), een film waarover hij ‘zich verwonderde’. Het latere Dolemite Is My Name (2019, met Eddie Murphy en Snoop Dogg) gaf hem ‘nieuwe inzichten’ – over hoe dat in z’n werk ging komt Akwasi vertellen.

En nog meer goed nieuws: ook tijdens de Tweede Golf blijft Eye open voor film- en kunstliefhebber. Om de gedeeltelijke lockdown veilig te doorstaan, is het wel nodig dat iedereen rekening houdt met elkaar.

Draag een mondkapje (behalve als je in je stoel zit), kom uiterlijk 15 minuten voor begin van de voorstelling binnen, volg de routing en let op aanpassingen. Per tijdsslot van een half uur heeft een beperkt aantal bezoekers toegang tot de tentoonstelling; de filmzalen bieden toegang aan 30 personen; Eye-shop sluit om 20.00 en Eye bar-restaurant is gesloten, ook voor verkoop van take-away consumpties.

Voorpremière Farewell Paradise met Q&A
De moeder van een gezin op de Bahamas besluit terug te keren naar Zwitserland. Sonja Wyss, jongste van de dochters, reconstrueerde de gebeurtenissen rond het vertrek. Q&A regisseur Wyss door Joyce Roodnat.
Lees meer

Vamba Sherif: Ousmane Sembène Tribute
Schrijver en filmrecensent Vamba Sherif verzorgt de inleiding bij een avond (Restored & Unseen) rond Ousmane Sembène, pionier van de Afrikaanse cinema. Met Black Girl en Borom sarret. Extra voorstelling: 3/11.
Lees meer

Black Light: Dolemite & inleiding Akwasi
Double bill in het programma Black LightDolemite Is My Name (US 2019) van Craig Brewer (twee Golden Globe-nominaties), met Eddie Murphy & Snoop Dogg, en Dolemite (US 1975) van D’Urville Martin. Inleiding: Akwasi.
Lees meer

Eye on Art: Those Who Remain (AE 2016)
Bij de tentoonstelling Trembling Landscapes is de film Those Who Remain te zien. Regisseur Eliane Raheb ziet boer Haykal, met zijn boerderij-restaurant op de grens van Libanon en Syrië, als een metafoor van Libanon.
Lees meer

Cinemini: In een bootje van papier (2+)
Na de korte (animatie)films spelen de kinderen met licht en schaduw in kleine tentjes en op een lichtbak, o.l.v. de Taartrovers. Speciaal voor peuters, kleuters en hun ouders: 30 minuten film + 30 minuten spel.
Lees meer

Picl: Eye programmering bij je thuis
Veel van de films die Eye vertoont zijn ook thuis te bekijken, via Picl. Vanaf donderdag zijn Les plus belles années d’une vie en de klassieker Un homme et une femme van Claude Lelouch te zien.
Lees meer

Engels ondertitelde voorstellingen
Voor niet-Nederlandstaligen vertoont Eye met regelmaat niet-Engelstalige films met Engelse ondertitels zoals KarakterThe Painted BirdJeanne d’ArcCorpus ChristiValley of the GodsAtlantisÖndög en Paradise Drifters.
Lees meer