Kristel Baele nieuwe voorzitter Raad voor Cultuur

Kristel Baele wordt de nieuwe voorzitter van de Raad voor Cultuur, het wettelijke adviesorgaan van de regering en het parlement op het gebied van kunst, cultuur en media. De ministerraad heeft vorige week ingestemd met haar benoeming voor een periode van vier jaar. Baele neemt vanaf 19 november de taken over van de huidige voorzitter Marijke van Hees.

De in Vlaanderen geboren Kristel Baele (1959) is momenteel onder meer toezichthouder bij de Haagse Hogeschool. Tussen 2010 en 2018 was ze lid van de Onderwijsraad. Ook bekleedde ze jarenlang bestuursfuncties in het wetenschappelijk en hoger onderwijs. Ze was onder meer vicevoorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), voorzitter van het college van bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en voorzitter van de strategische universitaire alliantie Leiden-Delft-Erasmus. Baele studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit Gent en sociologie aan de Universiteit Antwerpen.

Tegelijkertijd met Baele, is John Olivieira-Siere benoemd tot nieuw lid van de Raad. Olivieira heeft een achtergrond in de urban dance en arts, met name de hiphop. Na zijn carrière als freestyle danser was hij mede-initiatiefnemer van verscheidene muziekconcerten en dancefestivals. Van 2009 tot 2013 was hij lid van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Verder was hij betrokken bij diverse mediabedrijven. Momenteel is Olivieira strategic business consultant, voorzitter van het FARE Network van UEFA, een netwerk dat zich inzet voor het uitbannen van racisme en discriminatie in het Europese voetbal, en bestuurslid bij jongerenplatform FunX.

Bron: Theaterkrant.nl
Auteur: Joke Beeckmans