Call ZappDoc LAB, aanmelden voor 26 oktober

In het ZappDoc LAB worden makers begeleid bij het ontwikkelen van een filmplan voor een documentaire (film, serie, of podcast) voor kinderen (8-12 jaar). Het ZappDoc LAB staat open voor nieuwe verhalen, vormen en verschillende perspectieven.

Programma

Het traject bestaat uit plenaire bijeenkomsten waarin de plannen gezamenlijk besproken worden en inspiratie wordt gegeven door verschillende gastdocenten. De workshop staat onder leiding van regisseur Astrid Bussink. Tussendoor werken de makers in eigen tijd door aan de ontwikkeling van het project en krijgen zij begeleiding op maat van professionals uit verschillende disciplines. Naast het uitwerken van het idee en de visualisatie, vormt het maken voor en bereiken van de jonge doelgroep de rode draad in het traject. Makers en plannen worden binnen workshop gekoppeld aan een van de deelnemende publieke omroepen en eventuele producenten.  Aan het einde van het traject kunnen de plannen ingediend worden voor een ontwikkelings- of realiseringsbijdrage van het NPO-fonds. De uiteindelijke producties worden vertoond op Cinekid en/of IDFA en Zapp.

Voor ZappDoc LAB streven we naar een samenstelling van drie nieuwe talenten aan het begin van hun carrière, en drie mid-career makers (zowel video en/of audio). Voor deze laatste groep is de workshop een plek om het experiment aan te gaan en nieuwe wegen te onderzoeken op gebied van jeugddocumentaire.

De selectie van de uiteindelijke zes deelnemers geschiedt op basis van ingestuurd materiaal (synopsis, motivatie en eerder werk) en selectiegesprekken in november. De originaliteit van het idee, de filmische benadering van het onderwerp en de uitwerking van de thematiek zijn doorslaggevend bij de selectie, evenals het talent van de makers.

Per deelnemer mag slechts één voorstel worden ingediend.   Per voorstel wordt één deelnemer tot de workshop toegelaten (geen duo’s).  Voor het in te dienen plan geldt dat de makers  een start moeten  hebben gemaakt met de research en een of meerdere hoofdpersonen op het oog hebben.  Aanmelden kan met een plan voor een documentaire van maximaal 15 minuten, een podcast of een documentaireserie van 3 tot 6 afleveringen van 15 minuten.

De vier plenaire bijeenkomsten vinden plaats van december tot maart, aanwezigheid is hier verplicht. Daarnaast wordt er in eigen tijd gewerkt aan het plan (schrijven, opdrachten, bespreken).  Men kan ervan uitgaan dat deelname  aan  ZappDoc  LAB in totaal  2 à 3 dagen in de week kost.

Deadline en aanmelden

De deadline aanmelding is 26 oktober. Voor vragen kan je een email sturen naar  IDFA: idfacademy@idfa.nl en/of Cinekid: professionals@cinekid.nl

ZappDoc LAB is een samenwerking tussen het NPO-fonds, Cinekid en IDFA en maakt deel uit van IDFA’s talentontwikkelingsprogramma dat wordt mogelijk gemaakt door Creative Europe MediaDioraphteVEVAMVideoland en NPO-fonds.