Deze week bij Eye

Terra Infirma: avond samengesteld door Nat Muller, gastcurator van de tentoonstelling Trembling Landscapes: Between Reality & Fiction. Met inleidingen door Sheyma Buali, directeur van het BBC Arabic Festival. Over het protest van Marokkaanse dorpsbewoners tegen een zilvermijn, het leven van naar Libanon gevluchte Syrische bouwvakkers en de beproevingen van Palestijnse bewoners van de Westbank/Jeruzalem.

Goed nieuws in nieuwe barre coronatijden: er zijn extra voorstellingen in de verkoop van Mike van Diems Oscarwinnende film Karakter (1997), waarvan de 4K-restauratie door Eye werd gedaan.

Familiedag voor kinderen t/m 12 jaar
Kom zondag spelen en speuren. Vind aanwijzingen in oude filmbeelden en word filmdetective. In Home Movies op het grote doek vertonen we de mooiste films die kinderen maakten. De winnende film komt in de collectie van Eye.
Lees meer

Eye on Art / Trembling Landscapes
Een dag na de Terra Infirma-avond presenteert Eye on Art bij de tentoonstelling Trembling LandscapesEveryday Life in a Syrian Village (SY 1976), een film van Omar Amiralay. Inleiding door regisseur Wael Kadlo.
Lees meer

Première The Painted Bird (CZ/UA/SK)
Geruchtmakende verfilming door Václav Marhoul van Jerzy Kosinski’s roman over een joods jongetje dat uit handen probeert te blijven van de nazi’s. Onderdeel Gouden Leeuw-competitie (Venetië). **** (VPRO/Cinema.nl).
Lees meer

Première Jeanne d’Arc van Bruno Dumont
Het verhaal van de vijftiende-eeuwse heldin Jeanne d’Arc is al vele malen op film verteld, maar nooit zo excentriek en experimenteel als hier. In Jeannette toonde Dumont al haar jeugdjaren en haar roeping. **** (VPRO/Cinema.nl).
Lees meer

Tracy Metz presenteert Stadsleven: Dozen
Wat doet de bezorgeconomie met de stad? Tracy Metz praat over de gevolgen van de bezorgeconomie met journalisten, stadsontwerpers en startups. Met filmfragmenten uit de Eye-collectie. Ook via livestream.
Lees meer

Dutch Nostalgia Night 
Martin Koolhoven & Ronald Simons breken een lans voor vergeten dan wel ondergewaardeerde Nederlandse films, met als boegbeeld Help! De dokter verzuipt (1974) van de onlangs overleden regisseur Nikolai van der Heyde.
Lees meer

In memoriam: Kees Hin
4 oktober overleed filmmaker Kees Hin. Eye-directeur Sandra den Hamer en senior curator Mark Paul Meyer staan stil bij het oeuvre van een bevlogen filmkunstenaar. Met Hins laatste film De fietser en klassieker Roodkapje.
Lees meer