De winnaars van het Keep an Eye Filmacademie Festival

Op donderdag 8 oktober zijn tijdens het Keep an Eye Filmacademie Festival online de prijzen uitgereikt aan de winnende eindexamenprojecten en studenten van Lichting 2020. Deze prijzen zijn ter beschikking gesteld door verschillende partners van de Nederlandse Filmacademie. We stellen je graag voor aan de winnaars: 

De Topkapi Prijs voor beste fictie film 2020 gaat naar Harmonia. De jury bestond dit jaar uit Emo Weemhoff (D.O.P), Giancarlo Sanchez (regisseur), Achmed Akkabi (acteur & showrunner), Sacha Gertsik (creative producer, dramaturg & founder ‘De Ontmoeting’) en Max de Wolf (producent Topkapi Films). Zij schreven over Harmonia: “De spanningsopbouw in het verhaal, die met behulp van een onheilspellend sound design en stilistische cameravoering tot stand komt, getuigt van zelfvertrouwen en laat zien dat de crew gedurende het maken van de film synchroon heeft bewogen.” De prijs is een festivaltrip naar keuze voor de crew. 

De VPRO Documentaire Prijs 2020 gaat naar film Waarom bleef je niet voor mij? De jury bestond dit jaar uit: Karen van Dijk (programmamaker), Anouk Kamminga (hoofdredacteur media VPRO) en Barbara Truyen (hoofd documentaire VPRO). Zij schreven over de film: “Een taboedoorbrekend onderwerp, wat op een dappere wijze, transparant, zonder om de hete brei heen te draaien, open maar vol kwetsbaarheid ons tot tranen heeft geroerd.” De prijs bestaat uit een ontwikkelbudget voor regisseur Milou Gevers voor een nieuwe documentaire. 

De AVROTROS Scenario Prijs 2020 is gewonnen door Dajo Leunge met zijn scenario voor de korte film Donnie Mountain. De jury bestaande uit Tamara Bos (scenarioschrijfster), Mylene Verdurmen (hoofd Drama van de AVROTROS ) en Lulu Sorber (dramaturg bij de AVROTROS) over Dajo’s werk: “Met een enorme dosis humor, gedurfde emotionele wendingen van personages en verrassende plot twists, hebben alle drie de juryleden dit authentieke script van begin tot het eind met veel plezier gelezen.” De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000,- in te zetten voor het ontwikkelen van een plan voor televisie of een online platform. 

De Keep an Eye Filmscore Award 2020 is gewonnen door Soykan Soner voor zijn score van God was Here! De jury bestaande uit Kaveh Vares (componist), Michel Schöpping (sound designer) en Bob Zimmerman (componist, tevens jury voorzitter) over de winnaar: “De indrukwekkende en originele vondsten van de winnende componist spoken nog steeds door ons hoofd!” De Keep an Eye Filmscore Award bestaat uit een beeldje en een geldprijs van €2.500,- te besteden aan de professionele ontwikkeling van de winnaar. De jury gaf daarnaast een special mention voor Nikolaï Clavier

De Camera Rentals Commercial Award 2020 gaat naar cinematographer Max Houtman voor de commercial Hoe perfect wil je zijn? Dit jaar bestond de jury uit: Basha de Bruijn (regisseur), Aemilia van Lent (producent), Douwe Hennink (D.O.P.) en Charles McGough (Camera Rentals). Over Max’ werk schreef de jury: “Zijn belichting en draaistijl hebben lef.” Door het winnen van deze prijs mag Max voor €2.500 euro aan apparatuur huren bij Camera Rentals. 

Vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober zijn de films online te zien tijdens de openbare vertoningen. Ga voor het programma en de kaartverkoop naar www.filmacademiefestival.nl